Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

slučaj "zastava"

Izricanje presude Tokiću i Bajriću: Prijeti im od 3 do 15 godina zatvora

sejfudin tokić zastava s ljiljanima
tokic zastava1

U završnoj riječi na posljednjem ročištu postupajuća tužiteljica je promijenila tekst optužnice

U Osnovnom sudu u Banjaluci u ponedjeljak (5. novembra) u 15,00 sati bit će izrečena presuda predsjedniku Bošnjačkog pokreta Sejfudinu Tokiću i Adnanu Bajriću zbog isticanja zastave RBiH s ljiljanima 22. maja 2015. godine.

U trogodišnjem sudskom procesu Okružno tužilaštvo i njihovi svjedoci pokušali su dokazati da su Tokić i Bajrić prilikom press konferencije u centru Banjaluke povodom dana prijema RBiH u UN istakli ratnu zastavu Armije RBiH i time izazvali krivično djelo rasne, vjerske i nacionalne mržnje, pokušavajući istaknuti dominaciju jednog naroda naspram drugih.

“Optuženi su pomenuto krivično djelo počinili 22. maja 2015., oko 12 sati, u Srpskoj ulici u Banjoj Luci, prostoru između Gradske uprave i hrama Hrista spasitelja, za vrijeme održavanja pomena povodom godišnjice stradanja 12 beba u Kliničkom centru Banja Luka tokom 1992.”, objavljeno je na internet stranici Okružnog tužilaštva Banja Luka, koje je podiglo optužnicu.

Međutim, u završnoj riječi na posljednjem ročištu postupajuća tužiteljica je promijenila tekst optužnice i zatražila izricanje presude, kazne zatvora između 3 do 15 godina, zbog isticanja zatave Republike Bosne i Hercegovine, te oduzimanje zastave sa ljiljanima.

Nakon izricanja presude u 15,30 sati, predsjednik Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić i Adnan Bajrić ispred Suda održat će press konferenciju.