BiH

porijeklom iz Tuzle

Izudin koji je u Njemačkoj osuđen zbog finansiranja terorizma, deportovan u BiH

29/01/2019

Dočekali ga istražioci Sipe, obavili informativni razgovor sa njim nakon čega je on pušten, jer u BiH ne postoji pravni osnov za njegovo zadržavanje

Njemačko pravosuđe deportovalo je u BiH Izudina Jakupovića /36/, porijeklom iz Tuzle, koji je u toj zemlji osuđen na tri godine zatvora zbog finansiranja terorizma, potvrdio je Srni portparol Agencije za istrage i zaštitu BiH “Sipa” Luka Miladinović.

On je istakao da su Jakupovića u BiH dočekali istražioci Sipe, po dogovoru sa kolegama iz Njemačke, obavili informativni razgovor sa njim nakon čega je on pušten, jer u BiH ne postoji pravni osnov za njegovo zadržavanje.

Jakupović je u Njemačkoj odslužio dvije godine zatvorske kazne, nakon čega su se stekli uslovi za njegovu deportaciju.

Njemu je zabranjen ulazak u Njemačku.

Jakupović važi za čovjeka koji je blizak terorističkim organizacijama i “Islamskoj državi”.

Njemačko pravosuđe Jakupovića je teretilo za finansiranje terorizma, odnosno džihadistički grupa u Siriji.

Za njihove potrebe je, pod izgovorom humanitarne pomoći, skupljao novac i nabavljao određena vozila koja su isporučena terorističkoj grupi “Junud el Sham” /vojnici Sirije/ zbog čega je i osuđen.

Jakupović je rođen u Tuzli, a studirao je na katarskom univerzitetu El Azhar. Godinama je živio u Njemačkoj gdje je postao propovjednik i skupljao je donacije u džamijama “Za narod Sirije”.

Navodno je prikupljeni novac prosljeđivao terorističkim organizacijama.

Mediji u Njemačkoj pisali su da se Jakupović iskazao kao vrlo uvjerljiv propovjednik, a opisuju ga i kao ključnog aktera većine dobrotvornih događaja organizovanih za potrebe kontroverznih selafijskih organizacija u toj zemlji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.