Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NSRS

“Izvini se za takve navode”: Burna rasprava Smajić i Vukanovića zbog vojne uniforme

smajic vukanovic

Vukanović je pozvao Smajić da se izvini za takve navode, tvrdeći da ta entitetska vojska nije osuđena za genocid te je naveo da njegova uniforma nije nosila nikakva obilježja pa ni ona Vojske RS-a nego je simbolično htio pokazati vladajućoj koaliciji u tom entitetu predvođenoj SNSD-om Milorada Dodika, da nikada neće vratiti nadležnosti koje su ranije s entiteta prenijete na državu BiH

U okviru današnje rasprave o jednoj od tačaka dnevnog reda sjednice Narodne skupštine Republike Srpske – Prijedlog zakona o fiskalizaciji, otvorena je rasprava o uniformi koju je poslanik Nebojša Vukanović (Srpska demokratska stranka – SDS) nosio na jučerašnjoj sjednici.

Naime, poslanica Koalicije Zajedno za Bosnu i Hercegovinu Begija Smajić upozorila je da uniforma Vojske Republike Srpske vrijeđa žrtve te da su pod uniformom Vojske RS-a počinjeni zločini uključujući i genocid te koja je po međunarodnim presudama odgovorna za te zločine.

Vukanović je pozvao Smajić da se izvini za takve navode, tvrdeći da ta entitetska vojska nije osuđena za genocid te je naveo da njegova uniforma nije nosila nikakva obilježja pa ni ona Vojske RS-a nego je simbolično htio pokazati vladajućoj koaliciji u tom entitetu predvođenoj SNSD-om Milorada Dodika, da nikada neće vratiti nadležnosti koje su ranije s entiteta prenijete na državu BiH.

Dopredsjedavajući Skupštine Milan Petković (Ujedinjena Srpska – koalicioni partner SNSD-a) također se obrušio na Smajić navodeći da je Vojska RS-a bila “oslobodilačka i slobodarska”, a njeni pripadnici danas čine “žalosne Oružane snage BiH”.

– Ako je neki pojedinac učinio zločine za njih treba i da odgovara i to je njegova sramota, a nikako sramota Vojske RS-a koju niko nije osudio. Ne pripisujte takve stvari niti vojsci niti narodu. Iskreno žalim za svim žrtvama uključujući i one iz Srebrenice – kaže Petković.

Za riječ se potom javila Smajić, ali joj je dopredsjedavajuća Skupštine Sonja Karadžić-Jovičević (SDS), inače kćerka na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u BiH osuđenog Radovana Karadžića, “pojasnila” da je svoje pravo na repliku iskoristila.

– Mogli bismo i prekršiti Poslovnik s tim u vezi, ali da uradite ono na šta su vas pozvali poslanici, a pošto znam da to nećete učiniti ne mogu vam dati riječ – kaže Karadžić-Jovičević.

A onda se za repliku javio samostalni poslanik Milan Radović koji je također pozvao Smajić da povuče riječ ili da se izvini, dok je Ljubiša Krunić (Partija demokratskog progresa – PDP) kazao da je bio pripadnik te vojske te da nikada ni on niti njegovi saborci nisu činili nikakve zločine.

Podržao ga je i bivši ministar vanjskih poslova BiH i sadašnji poslanik u Skupštini Igor Crnadak (PDP) pozivajući Vukanovića da se nikome ne pravda pa ni poslanici Begiji Smajić jer “oni koji nas mrze nikada nas neće prihvatiti”.

Nebojša Vukanović jučer je na sjednicu došao u maskirnoj uniformi i kazao da je, poznavajući da bh. entitet RS-a nema robne rezerve te da je Vlada u minusu, kupio sebi uniformu, pancir, šljem i sistem za vezu.

– Postoji li neki budžet u ministarstvu, da mi refundirate ove nabavke koje sam izvršio ili bar da mi date neku zamjensku uniformu – upitao je jučer Vukanović, kazavši da je vlast u Republici Srpskoj kapitulirala pred međunarodnom zajednicom.

Na njegova pitanja odgovorio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač (SNSD) ističući da se ne smatra odgovornim, niti da ima namjeru da odgovara na pitanje o refundiranju nabavke uniforme.

Raspravom Crnatka je prekinuta rasprava o ovom pitanju i poslanici su se vratili tačkama dnevnog reda među kojima je i razmatranje neustavnog nacrta zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske.