Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministrica vanjskih poslova

Turković u Briselu: BiH i Zapadni Balkan ključni su za stabilnost Evrope

2 Brisel Karas

Turković je Stoltenbergu prenijela i zabrinutost bh. građana zbog činjenice da politička kriza izazvana antidejtonskim djelovanjem sve više prelazi u sigurnosnu te izaziva strah,

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se u utorak u Briselu sa Jensom Stoltenbergom, generalnim sekretarom Sjevernoatlantskog saveza (NATO), prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH navode da su sagovornici razmotrili napredak u odnosima BiH i NATO-a te aktuelna politička pitanja. Izražena je snažna podrška teritorijalnom integritetu i stabilnosti BiH te zabrinutost zbog retorike i aktivnosti koje podrivaju državne institucije.

Poručeno je kako su BiH i Zapadni Balkan ključni i za stabilnost Evrope te da je NATO prisustvo kontinuirano.

Turković je Stoltenbergu prenijela i zabrinutost bh. građana zbog činjenice da politička kriza izazvana antidejtonskim djelovanjem sve više prelazi u sigurnosnu te izaziva strah, posebno kod povratničkog stanovništva u bh. entitetu Republika Srpska, ali i u drugim dijelovima BiH.

Naglasila je da BiH podržava NATO politiku otvorenih vrata smatrajući je historijskim uspjehom koji je donio i sačuvao mir. BiH je prije 15 godina, potpisom tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, ušla u Partnerstvo za mir sa NATO-om što je bio ključni doprinos napretku. Svaki korak dalje će značiti više mira i sigurnosti u BiH i regiji.

Turković je čestitala generalnom sekretaru Stoltenbergu na uspješnom mandatu. Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH pri NATO-u Mitar Kujundžić.

Turković se u Briselu u odvojenim susretima sastala i sa potpredsjednicima Evropskog parlamenta Othmarom Karasom i Davidom McAllistairom, te izvjestiocem za BiH u EP-u Paolom Rangelom.

Sa evropskim zvaničnicima razmotrena je situacija u BiH i u regiji Zapadnog Balkana. Postoji visok nivo zabrinutosti zbog ugrožavanja funkcioniranja institucija što ne doprinosi sigurnosti i stabilnosti BiH, naveli su iz MVP-a.

Bilo je govora i o načinu na koji se mogu reaktivirati reformski procesi.

Također, evropski zvaničnici su izrazili podršku radu visokog predstavnika te ukazali na neophodnost funkcioniranja državnih institucija, usvajanja budžeta i održavanja izbora u skladu sa zakonom.