Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

New York

Izvještaj o BiH na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a neće predstaviti Christian Schmidt

vijece sigurnosti un
Foto: UN

I vladajuća koalicija i opozicija u Republici Srpskoj zadovoljni su što izvještaj o BiH neće izlagati Schmidt, što je, kažu, potvrda da nema legitimitet

Šestomjesečni izvještaj o Bosni i Hercegovini na današnjoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija neće izlagati visoki predstavnik Christian Schmidt. U New York je otputovao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, navodi BHRT.

Schmidt je u izvještaju kritikovao politike predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Svoju verziju izvještaja u New York je poslala i Vlada Republike Srpske.

Visoki predstavnik u šestomjesečnom izvještaju o BiH upućenom Vijeću sigurnosti navodi da je je svjedočio neviđenom nivou napada na Dejtonski sporazum i na njegov mandat.

Christian Schmidt je u izvještaju naveo da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i dalje poziva na raspad BiH ili na mirno razdvajanje dva entiteta u BiH, što je kao svoj i stranački cilj predstavio na kongresu SNSD-a.

„Tokom ovog izvještajnog perioda, Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, namjerno je izazvao, a zatim i pogoršao dvije velike političke krize u BiH kako bi potkopao Dejtonski sporazum, uključujući ustavni i pravni poredak i institucionalni okvir države, i kako bi delegitimizovao moj mandat”, napisao je Schmidt u izvještaju.

Vlada Republike Srpske u izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a ističe da je Republika Srpska opredijeljena za Dejtonski sporazum koji podrazumijeva posvećenost miru i punom poštovanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka BiH.

„Jedan korak koji je nesporno neophodan da bi BiH postala članica EU je zatvaranje OHR-a. Druga reforma koja je očigledno potrebna da bi BiH krenula naprijed na putu ka EU je da sudije Ustavnog suda BiH budu državljani BiH, umjesto da strane sudije čine blok koji ima prevagu“, stoji u izvještaju Vlade RS.

“Činjenica je da predsjednik Dodik zajedno sa svim nama iz SNSD-a jer su to zvanične politike trajno opredijeljen za dejtonsku BiH. Postavlja se pitanje kako neko ko se zalaže za dejtonsku BiH može biti glavni krivac“, navodi zastupnica u ZD PSBiH Sanja Vulić (SNSD).

I vladajuća koalicija i opozicija u Republici Srpskoj zadovoljni su što izvještaj o BiH neće izlagati Schmidt, što je, kažu, potvrda da nema legitimitet.

„Drago mi je što se Schmidt neće obratiti, a obraćanje Komšića je njegovo pravo i on može se reći je drugi bošnjački član Predsjedništva, ali definitivno ima legitimitet“, stava je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić.

“Mislim da je bolje da nas predstavlja neko ko je državljanin BiH nego neki stranac i to pokazuje da je Schmidt potpuno nokautiran“, kaže zastupnik Liste za pravdu i red u NSRS Nebojša Vukanović.

Na sjednici će biti zatraženo i produženje Misije Altea za još godinu.

„Ako nas vlasti pozovu da pomognemo u stanju smo da se nosimo sa sigurnosnom situacijom u ovoj zemlji u skladu sa našom misijom“, ističe zapovjednik EUFOR-a u BiH Helmut Habermajer.

„Što se tiče trenutno naših agencija, naše policije, naših institucija možemo odgovoriti svim problemima i možemo sigurno situaciju držati na visokoj razini i nema potrebe za angažman bilo koga“, kaže ministar unutaršnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak.

Stavove iz kabineta članova Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i Denisa Bećirovića o Schmidtovom izvještaju pred Vijećem sigurnosti BHRT nije dobio.