Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ko će odgovarati

Izvještaj SIPA-e: Supstanca kanabisa u apotekama i drogerijama širom BiH!

apoteka sipa
Foto: Ilustracija

Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima podnesen Tužilaštvu BiH, jer je upotreba ove supstance po važećim zakonima zabranjena

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) sredinom prošlog mjeseca podnijela je izvještaj Tužilaštvu BiH o poduzetim mjerama nakon saznanja da se u raznim trgovinama prodaju proizvodi u čijem sastavu i supstanca kanabisa.

Prema izvještaju SIPA-e, niz subjekata je počinilo krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama budući da je upotreba aktivne supstance biljke Cannabis sativa L zabranjena Zakonom o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga.

Nalazi inspekcija

U odgovoru na poslaničko pitanje državnog poslanika Saše Magazinovića iz SIPA-e su naveli da su tokom istražnih aktivnosti u proteklom periodu od niza inspekcijskih službi (osim od inspekcije Kantona 10 i Federalne uprave za inspekcijske poslove) dobili informacije da se na policama apoteka i drogerija nalaze suplementi i kozmetički proizvodi koji u svom sastavu imaju pomenute supstance.

Inspekcije su, prema navodima iz SIPA-e, kontrolom utvrdile koji su to proizvodi te koji su uvoznici navedenih proizvoda. Također, utvrđeno je da se pojedini proizvodi uvoze u BiH, dok se pojedini proizvodi koji sadrže navedene suptance proizvode i u našoj zemlji.

Ponude na internetu

„Provjerom jedne stranice sa „ba“ domenom kao i internet stranica pojedinih apoteka koje posluju u BiH, utvrđeno je da se preko navedenih stranica mogu kupiti proizvodi koji u svom sastavu imaju aktivne supstance Cannabis sativa L – istaknuli su iz SIPA-e.

Inače, Magazinović, koji se već duže bori za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe i pod strogom kontrolom, nedavno je objavio kako Agencija za lijekove BiH ubrzava legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe. Nacrt odluke bi se, kako je rekao, uskoro trebao naći na sjednici Vijeća ministara BiH.