Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izvještaj State Departmenta o BiH: Korupcija i dalje najveći problem

BiH

state_department_travel_alert_issued_after_awlaki_killing

Korupcija je i dalje jedan od najvećih problema u BiH, što je rezultovalo nastavkom političke i ekonomske stagnacije, navodi se u izvještaju američkog State Departmenta.

“To je izazvalo proteste u februaru, što je bio najveći slučaj građanskih nemira u ovoj zemlji od kada je ona nezavisna”, navodi se u godišnjem izvještaju o stanju ljudskih prava u svijetu u 2014. godini, u dijelu koji se odnosi na BiH.

State Department navodi da “pojedini politički lideri manipulišu dubokim etničkim podjelama koje slabe demokratiju i upravljanje, potkopavaju vladavinu zakona, učvršćuju diskriminaciju u većini aspekata svakodnevnog života, remete javni diskurs u medijima i ometaju povratak raseljenih”.

[pull_quote_right]Na listi problema su i diskriminacija osoba sa invaliditetom, diskriminacija i nasilje nad LGBT osobama i ograničavanje prava na zapošljavanje[/pull_quote_right]

“Uznemiravanje i zastrašivanje novinara i građanskog društva ograničava pristup javnosti tačnim informacijama i ograničava pozivanje na odgovornost političkih lidera”, piše u izvještaju.

Među ostale probleme u sferi ljudskih prava uvršteni su stradanje od mina, policijsko maltretiranje civila, teški uslovi u zatvorima i pritvornim centrima, kršenja prava pritvorenih lica, nevraćanje imovine vjerskim zajednicama i vjerski motivisani vandalizam.

Stejt demartment ukazao je i na probleme nedovoljne zastupljenosti manjina u političkom životu, onemogućavanje javnosti da pristupi državnim informacijama, diskriminuaciju i nasilje nad ženama i manjinama.

Na listi problema su i diskriminacija osoba sa invaliditetom, diskriminacija i nasilje nad LGBT osobama i ograničavanje prava na zapošljavanje.

U izvještaju se zaključuje da su u oba entiteta i Brčko distriktu u prvih deset mejseci godine dobro funkcionisale jedinice koje istražuju navode o zloupotrebi policijskih ovlaštenja.