Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Važan dokument

Izvještaj za BiH kojeg su usvojili europarlamentarci nije baš po mjeri Čovića: Svi su građani jednaki

izvjestaj za BiH na stolu Paula Rangela (1)

Ne spominje se nikakav etnički pristup kod izborne reforme. Članovi Evropskog parlamenta osuđuju bilo kakve poteze na podrivanju državnosti i ustavnih vrijednosti zemlje

Sa 50 glasova za, osam protiv i 12 suzdržanih, Komitet za vanjske poslove Evropskog parlamenta jučer je usvojio izvještaj za Bosnu i Hercegovinu. Evropski parlamentarci pozivaju Evropsko vijeće da nastavi podržavati EU perspektivu naše države, “uključujući i slanje pozitivne političke poruke o dodjeli statusa kandidata”.

Piše: A. DUČIĆ

Pozvali su odgovorne političare na učinkovito funkcioniranje neovisnih i odgovornih demokratskih institucija navodeći da je to preduvjet za napredak u procesu integracije u EU, uključujući napredak ka stjecanju statusa kandidata. Europarlamentarci su apelirali na vlasti BiH, institucije, nosioce funkcija i političke vođe u zemlji da daju prioritet reformama u područjima demokratske funkcionalnosti, vladavine zakona, temeljnih prava i javne uprave.
Ključna stavka izvještaja se ogleda u činjenici da poziva na pluralistički pristup uređenju države uz osiguravanje funkcionalne demokractje gdje su svi građani jednaki. Ne spominje se nikakav etnički pristup, posebno kod izborne reforme, kakvog zagovara HDZ i lider ove stranke Dragan Čović.

-Bosna i Hercegovina je u srcu Evrope, a njena raznolikost u srži je evropske DNK. Potrebne su daljnje reforme, nadovezujući se na skromni napredak postignut do danas. Podržavamo inkluzivni dijalog koji uključuje reforme koje će omogućiti BiH da napreduje na svom evropskom putu i da dobije status kandidata. To je moguće samo afirmacijom pluralističke prirode Bosne i Hercegovine, istovremeno osiguravajući funkcionalnu demokratiju u kojoj su svi građani jednaki – rekao je izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Paulo Rangel.

Suprotno svim pričama o tzv. non-paperima europarlamentarci izražavaju snažnu podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i neovisnosti Bosne i Hercegovine. Osuđuju bilo kakve poteze na podrivanju državnosti i ustavnih vrijednosti zemlje, podsjećajući da put ka članstvu u EU ovisi o održivom miru, stabilnosti i značajnom pomirenju koje podupiru demokratski i multikulturalni karakter BiH

Europarlamentarci, članovi navedenog komiteta, pozvali su bh. lidere da moraju riješiti nedostatke u svom ustavnom okviru, reformama koje bi zemlju pretvorile u potpuno funkcionalnu i inkluzivnu državu. Pozvali su vlasti da postignu napredak, po mogućnosti prije općih izbora 2022. godine, kroz inkluzivni dijalog koji podržava EU. Ponovili su hitnu potrebu za pravosudnim reformama i jačanjem profesionalizma i odgovornosti pravosuđa i pozivaju na hitne korake za suzbijanje raširene korupcije i nekažnjavanja u javnoj sferi, kako bi se izgradilo povjerenje građana u institucije.
Kako smo ranije objavili, sam izvještaj sadrži sve nedostatke naše države, pa je tako navedeno neučinkovito procesuiranje ratnih zločina, da se više od 7.200 osoba vode kao nestale, historijski revizionizam, secesionistička retorika, veličanje ratnih zločina, kršenje ljudskih prava, diskriminacija u obrazovanju.

U izvještaju je ponovljena je hitna potreba za jačanjem profesionalizma i odgovornosti pravosuđa i osiguravanjem njegove neovisnosti od neprimjerenog utjecaja. Ukazuje se i na kontinuirani politički i financijski pritisak i instrumentalizacije medija, podrivajući slobodu izražavanja i pluralizam medija. Izražava se i zabrinutost zbog neprijateljskog okruženja prema neovisnim medijima i potiče vlasti da učinkovito istražuju i procesuiraju prijetnje i napade na novinare i medijsko osoblje.