Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Testirane 443 osobe

U Kantonu Sarajevo 13 novozaraženih koronavirusom, preminula jedna osoba

Sarajevo: Pacijent se ubio na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi
17.11.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Na klinici u Podhrastovima u kojoj se nalaze pacijenti zarazeni virusom Covid-19, jedna osoba izvrsila je samoubojstvo. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Kanton Sarajevo danas bilježi 273 aktivna slučaja COVID-19 infekcije

Proteklog dana u Kantonu Sarajevo (KS) na koronavirus testirane su 443 osobe, a kod 13 osoba potvrđena je zaraza koronavirusom. Jedna osoba je preminula, javlja Anadolu Agency (AA).

U istom periodu, od posljedica zaraze oporavile su se 24 osobe.

Trenutno je u KS hospitalizirano 88 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 42, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 46 pacijenata. Na respiratoru su dva pacijenta u KCUS-u. U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi jedan pacijent, a u Općoj bolnici tri. U protekla 24 sata sa hospitalizacije je otpušteno pet osoba.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 112 pacijenata, od kojih su tri transportovana u Opću bolnicu i jedan u KCUS. Ukupno su proteklog dana na drive-in punktovima i COVID-ambulantama uzeta 223 PCR brisa.

COVID-pozivni centar je zabilježio 88 poziva, a obavljeno je i 187 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u COVID-ambulantama.

Kanton Sarajevo danas bilježi 273 aktivna slučaja COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.711 osoba. Od početka pandemije u KS evidentirane su ukupno 52.444 osobe zaražene koronavirusom i 50.902 izliječene osobe. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 12, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 20.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS saopšteno je da proces vakcinacije u Zetri protiče prema planu i bez gužvi, te zahvaljuju građanima na poštivanju termina.

“Jučer je vakcinisano 1.500 građana, a danas je na vakcinaciju pozvano 1.300 osoba. Danas se u Zetri nastavlja i vakcinacija zdravstvenih radnika koji, iz različitih razloga, nisu vakcinisani u prethodnom periodu”, navodi se u saopštenju.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS poručuju da će telefonski pozvati na vakcinaciju osobe koje su bile prioritet u imunizaciji do sada, ali nisu pozivane zbog poteškoća koje su javile u informacionom sistemu.

U dvorani Zetra počinje i vakcinacija zaposlenika Ujedinjenih nacija iz cijele BiH, vakcinama koje je obezbijedila ova organizacija.

“Mole se svi naši sugrađani da na vakcinaciju dolaze isključivo uz poziv i u terminima koji su im naznačeni u pozivu. Svi koji dođu bez poziva, neće moći obaviti vakcinaciju i biće vraćeni”, navode iz KS.