Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada KS

Izvršiti nadzor nad organima uprave, ustanovama i javnim preduzećima

ministrica_Brcic

Ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić rekla je da se veliki broj institucija ne pridržava u potpunosti Uredbe o vrsti i postupku objavljivanja propisa i javnosti rada organa uprave, javnih preduzeća, ustanova i drugih pravnih lica

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici raspravljala o javnosti i transparentnosti rada organa uprave, ustanova i preduzeća, kojima je osnivač Kanton Sarajevo.

Ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić rekla je da se veliki broj institucija ne pridržava u potpunosti Uredbe o vrsti i postupku objavljivanja propisa i javnosti rada organa uprave, javnih preduzeća, ustanova i drugih pravnih lica, čiji je osnivač KS.

Ostale ministrice i ministre u Vladi upoznala je i sa činjenicom da je zastupnik u Skupštini KS Dževad Poturak u ranijem periodu problematizirao ovo pitanje, te ustvrdio da se od februara 2020. ne objavljuju propisi i sve ostale informacije koje bi ostvarile javnost rada svih kantonalnih pravnih subjekata u skladu sa spomenutom uredbom.

Ministrica Brčić je kazala kako je spomenuti zastupnik tražio da bude izvršen nadzor nad primjenom Uredbe, ali trenutna Vlada nema informacije zašto taj postupak nije okončan.

Razmatrajući sve to, Vlada KS je danas donijela zaključak te obavezala ministarstva da izvrše nadzor nad svim organima uprave, upravnim organizacijama, javnim preduzećima, ustanovama i ostalim kantonalim pravnim licima da to urade i upotpunosti primjene sve propisane norme iz ove uredbe.

– Ta aktivnost će prema zaključku Vlade biti okončana do kraja februara, o čemu ćemo javnost obavezno informirati – najavila je Brčić, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.