Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Zajedno za BiH"

Ramić: Izborni proces u Srebrenici kompromitiran od samog početka

edin_ramic01333

Govoreći o glasanju u odsustvu, Ramić je kazao da su imali slučajeva da je pošta glasačima iz prekookeanskih zemalja stizala nakon što je završen izborni proces u BiH i nakon što su utvrđeni prvi preliminarni rezultati

Predsjednik Poslaničke grupe “Zajedno za BiH” u Narodnoj skupštini Republike Srpske Edin Ramić pohvalio je odluku Centralne izborne komisija Bosne i Hercegovina o poništenju izbora na 26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta u odsustvu u Osnovnoj izbornoj jedinici Srebrenica za nivo načelnika i Skupštine općine Srebrenica.

– Još smo pred Lokalne izbore i tokom njih imali informaciju od Inicijative “Moja adresa: Srebrenica” da se značajan broj birača nalazi na spisku koji glasaju s dokumentima koje nisu izdale zvanične institucije BiH i to je bio problem s redovnim biračkim mjestima – pojasnio je Ramić za Fenu.

Govoreći o glasanju u odsustvu, Ramić je kazao da su imali slučajeva da je pošta glasačima iz prekookeanskih zemalja stizala nakon što je završen izborni proces u BiH i nakon što su utvrđeni prvi preliminarni rezultati.

– Taj izborni proces je od samog početka kompromitiran, jer relevantne institucije nisu na vrijeme dale potrebne odgovore. Dobro je da su poništeni izbori i treba odrediti razuman rok kako bi svi oni koji su se prijavili za glasanje putem pošte, mogli ostvariti biračko pravo – zaključio je Ramić.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovina danas je na sjednici usvojila tu odluku sa šest glasova “za” i jednim “protiv”.