Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

HNK

Jablanica je novo žarište, tri kritična bolesnika na respiratoru

20200402_2_41688253_53593620_Web

Tri bolesnika u ovom trenutku su životno ugrožena i dišu uz pomoć respiratora

Hercegovačko-neretvanski kanton trenutno broji 70 pozitivnih osoba na koronavirus, dok su dvojica bolesnika sa područja ovog kantona izgubila bitku za život. U posljednja 24 sata u SKB Mostar prispjela su 62 uzorka testiranja, među kojim se njih osam pokazalo pozitivnim, javlja Anadolu Agency.

Dva pozitivna testa su iz Općine Jablanica, pet iz Općine Čitluk, te jedan iz Mostara.

U Konjicu je dosad zaraženo 27, u Jablanici dvije, u Čitluku 21, a u Mostaru 20 osoba.

Doktor Jurica Arapović napomenuo je da je u izradi još 20, te da će u narednim danima pristizati sve veći broj uzoraka.

“Imamo stacionarno stanje tokom posljednja dva dana, posebno u općini Konjic. Nažalost, tu je novo žarište u Jablanici, a riječ je o porodičnoj epidemiji donesenoj iz Njemačke. Fokus epidemioloških mjera trenutno je na općini Čitluk. Dosad smo analizirali preko stotinu kontakata”, rekao je Arapović.

Dosad su izdana ukupno 1.694 rješenja o nadzoru osoba u ovom kantonu, a samo tokom jučerašnjeg dana njih 55.

Tri bolesnika u ovom trenutku su životno ugrožena i dišu uz pomoć respiratora.

“Još jedan je do danas bio na respiratoru, a već jutros je ekstubiran i nadamo se da bi uskoro mogao ući u proces oporavka. Trenutno je na potpornoj terapiji kisikom. Imamo veći priliv bolesnika iz ZHK-a, ali svi u bolnici ulažemo maksimalne napore kako bismo na najbolji način odgovorili izazovu”, kazao je Arapović.

Osvrnuo se i na problem Mjesne zajednice Međugorje na čijem su teritoriju dva sakralna objekta u potpunoj izolaciji. Riječ je o tamošnjem samostanu i Domu “Majčino srce”.

“Većina među 21 oboljelih na području Čitluka su iz samostana i svi oni su u izolaciji u ovom objektu ili u bolnici na liječenju. Nažalost, bezbroj je kontakata, posebno u zapadnoj Hercegovini. Pretpostavljam da će se zaraza iz ovog klastera prenijeti i na Mostar. Stoga, poziv svima koji su imali bilo kakav kontakt sa ovim ljudima, da se stave u samoizolaciju”, apelovao je Arapović.

Medicinska sestra i jedan ljekar zaposleni u SKB Mostar, koji su imali kontakt sa prvooboljelim u ovom gradu, pozitivni su na koronavirus i trenutno se nalaze na kućnom liječenju bez pogoršanja stanja. Zaražena je i doktorica koja je bila u kontaktu sa oboljelom iz Širokog Brijega, kao i doktorica iz Konjica, koju je zarazio prethodno oboljeli sin.

Glasnogovornik Kriznog štaba Civilne zaštite HNK-a Pero Pavlović kazao je da je štab u stalnom kontaktu sa fratrima i časnim sestrama, uz molbu medijima da se poštuje način života u sakralnim objektima.

Govoreći o većem broju otkaza izazvanih COVID-19 na području HNK-a, rekao je da se radi na paketu mjera koje će pomoći da se preživi korona i u ovom smislu, odnosno da privreda kraj krize ne dočeka na koljenima. Smatra i kako se mjere moraju usaglasiti između četiri nivoa vlasti u BiH. Vlada u ovom kantonu uskoro će saopštiti konkretne mjere za spas privrede, ali je Pavlović napomenuo da kantoni nemaju velike ustavne ovlasti.