Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Jačanje lokalnih medija u fokusu projekta “Za slobodno društvo, slobodni mediji”

drustvo i mediji

Na skupu je predstavljena i sveobuhvatna, interaktivna platforma – www.EUresurs.ba, koja na jednom mjestu prikazuje sve programe i projekte koji se trenutno provode u Bosni i Hercegovini

Analiza postojećeg zakonodavnog okvira, novi standardni poštenog, objektivnog i raznovrsnog informisanja u lokalnim zajednicama kao i veća povezanost novinara širom BiH samo su neki od ciljeva projekta „Za slobodno društvo, slobodni mediji“ koji je jučer predstavljen u Sarajevu uz sudjelovanje preko 50 predstavnika organizacija civilnog društva, medija, institucija lokalne vlasti i akademske zajednice.

Ovim projektom Udruženje/udruga BH novinari i Asocijacija elektronskih medija u BiH žele skrenuti pažnju na političke, finansijske i institucionalne pritiske na medije, koji su rezultirali ozbiljnim kršenjem prava na slobodu informiranja i slobodu izražavanja u lokalnim zajednicama.

Ovakve političke strategije i vješte manipulacije su dovele do pada kvaliteta medijskih sadržaja i objektivnosti medija u lokalnim zajednicama, što je u direktnoj suprotnosti sa EU standardima koji se odnose na rad medija u javnom interesu i na dobrobit svih građana u zajednici.

Vladimir Pandurević, program menažder Delegacije Evropske unije u BiH je tokom uvodnog izlaganja naglasio da bez jakog civilnog društva neće biti ulaska u pregovore sa Evropskom unijom, posebno u oblasti ljudskih prava.

„ Drago mi je da imamo punu podršku iz Brisela, jer jasno shvataju zašto bez civilnog društva ne možemo napraviti sljedeće korake. Institucije vlasti moraju znati šta se dešava u civilnom društvu“, istakao je Pandurević.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, koji se osvrnuo na važnost saradnje civilnog društva, medija i institucija u promovisanju evropskih vrijednosti zaštite sloboda medija ali i odgovornog i nepristrasnog novinarstva. Ovom prilikom ukazao je na sve veći problem online portala bez impressuma i tačno navedenih podataka o vlasništvu, a koji uveliko ruše kredibilitet odgovornih i profesionalnih medija.

„Moramo zaštiti referentne medije jer bez njihovog kvalitetnog i odgovornog rada ni rad političara ne može biti jasno prepoznat i upravo je zbog toga veoma važno raditi na osnaživanju medija u lokalnim zajednicama, kako bismo dobili što tačnije i objektivnije informacije”, naglasio je Skaka.

Generalna tajnica BH novinara Borka Rudić se osvrnula na sve češće probleme sa kojima se suočavaju bh. novinari: cenzuru, pritiske na urednike, nezakonita imenovanja, kršenje radnih i socijalnih prava medijskih profesionalaca.

„Novinari i urednici lokalnih medija nisu dovoljno jaki da se sami suprostave ovim trendovima, a zakonska regulativa je široko postavljena i ne garantira sprečavanje političkih i drugih uticaja na rad lokalnih medija. Upravo zbog toga želimo da uz finansijsku podršku Evropske unije okupimo lokalnu medijsku zajednicu širom BiH i umrežimo ih u snažnu profesionalnu grupu koja će ojačati istraživačko novinarstvo u lokalnim medijima i unaprijediti kvalitet i raznovrsnost medijskih sadržaja“- ističe Rudić.

Ona je dodala da je planirano i formiranje Interaktivnog centra za razmjenu medijskih sadržaja, koji će služiti kao alat za zagovaranje neovisnosti i integriteta ugroženih novinara.

Predsjednik Asocijacije elektronskih medija i direktor Hayat TV Elvir Švrakić je naglasio da je jedna od prednosti projekta to što on nije samo fokusiran na medije, već na multisektorsku saradanju organizacija civilnog društva, lokalnih vlasti, građana i medija koji svojim zajedničkim djelovanjem mogu ispuniti uslove za pristup EU integracijama:

“Pokušaćemo da razmijenimo kvalitetne informacije sa svim lokalnim medijima, gdje ćemo se fokusirati ne na povećanje broja medijskih sadržaja već na njihov kvalitet, te jačanje odgovornog i profesionalnog izvještavanja u lokalnim zajednicama.” rekao je Švrakić.

Na skupu je predstavljena i sveobuhvatna, interaktivna platforma – www.EUresurs.ba, koja na jednom mjestu prikazuje sve programe i projekte koji se trenutno provode u Bosni i Hercegovini, a koje finansira Evropska unija. Putem web platforme će se promovisati evropske vrijednosti, informisati građani Bosne i Hercegovine o procesu EU integracija, te pratiti napredak i usklađivanje domaćeg sa zakonodavstvom Evropske unije kroz više različitih sektora.