BiH

Uništene spomen ploče

“Jahači apokalipse” ponovno divljali na Partizanskom spomen groblju u Mostaru

10/04/2020
Foto: Anadolija

Rušenje nacionalnih spomenika je rušenje države, a za rušenje države obaveza je svih da sankcioniraju izvršitelje

U vremenu policijskog sata, u vremenu ograničenog kretanja, u vremenu zabrane kretanja za mlađe od 18 godina i starije od 65 godina jahači apokalipse ponovno divljaju na Partizanskom spomen groblju u Mostaru”, stoji u dopisu koji je medijima uputio Udruženje antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Mostar.

”Uništene su brojne spomen ploče palim antifašistima Mostara.  Nakon ovog neofašističkog orgijanja odgovorni za čuvanje javnog reda u gradu ne mogu reći da su to učinili maloljetni huligani, jer maloljetnicima je zabranjeno kretanje. Rušenje je, po svim indicijama učinjeno noću, u vrijeme kada se mogu kretati samo oni sa posebnim dozvolama”, dodaje se.

UABNOR se pita:

”Ko je u ovom vremenu i po čijem nalogu rušio nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine?” ”Rušenje nacionalnih spomenika je rušenje države, a za rušenje države obaveza je svih da sankcioniraju izvršitelje. Ne prihvaćamo više nedjelovanje, jer nedjelovanje je suučesništvo”, istaknuli su.

”Mi antifašisti Mostara tražimo hitnu i efikasnu akciju i istragu o ovom događaju. Pozivamo državne sigurnosne agencije da se uključe, jer 25 godina nakon rata od lokalnih policijskih struktura nikada ništa ozbiljno nije poduzeto. Smrt fašizmu-Sloboda narodu!”, stoji u priopćenju UABNOR-a Mostar.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.