Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UABNOR

Fašistima “na izvolite”: Partizansko groblje u Mostaru ponovo prepušteno samo sebi

Ponovo devastirano Partizansko spomen groblje u Mostaru
15.06.2022., Mostar, Bosna i Hercegovina - Partizansko spomen groblje ponovno je na meti vandala. Ovog puta devastirano je kao nikad prije, te je unistena gotovo svaka ploca koja se nalazila na spomen groblju. Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Pored obilježavanja datuma na koji je 1941. godine Komunistička partija Jugoslavije donijela odluku o podizanju ustanka, UABNOR je ovom prilikom još jednom upozorio na uništavanje Partizanskog spomen groblja, nacionalnog spomenika BiH

Izaslanstvo Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Mostar posjetilo je u ponedjeljak, 4. jula, na dan koji se u SFRJ slavio Dan borca, Partizansko spomen groblje u Mostaru.

Pored obilježavanja datuma na koji je 1941. godine Komunistička partija Jugoslavije donijela odluku o podizanju ustanka, UABNOR je ovom prilikom još jednom upozorio na uništavanje Partizanskog spomen groblja, nacionalnog spomenika BiH.

„Događaj nismo najavljivali policiji iz razloga što nismo pravili veliko okupljanje građana, nego delegacijsku posjetu. Uprkos tome, dočekale su nas jake policijske snage u cilju zaštite. Od koga ako je Mostar siguran grad kako nas se uporno uvjerava? Istovremeno 22 dana kasnije nema nikakve informacije o toku istrage ili se čeka, kao i obično, da vrijeme učini svoje”, priopćeno je iz UABNOR-a.

Pozvali su mjerodavne da obavijest javnost dokle se došlo s istragom i utvrđivanjem identiteta osoba koje su prije tri tjedna uništile oko 700 ploča s imenima poginulih partizana.

Antifašisti su skrenuli pozornost da je Partizansko groblje zapušteno i neuređeno, iako su u gradskom proračunu predviđena sredstva za njegovo održavanje.

„Partizansko spomen groblje je opet prepušteno samo sebi, a zapravo u odnosu prema ovom i ovakvom spomeniku zrcali se odnos prema državi. Hitna akcija ili odstupanje s funkcija jedino je rješenje”, poručili su iz UABNOR-a Mostar.