Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MARKO TOMAŠ

Uništavanje Partizanskog groblja: Zašto živite u Mostaru ako ga mrzite?

Ponovo devastirano Partizansko spomen groblje u Mostaru
15.06.2022., Mostar, Bosna i Hercegovina - Partizansko spomen groblje ponovno je na meti vandala. Ovog puta devastirano je kao nikad prije, te je unistena gotovo svaka ploca koja se nalazila na spomen groblju. Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Pošto je Partizansko groblje u zoni odgovornosti HDZ-a jasno je na čiju adresu treba slati pritužbe. Njihovo je da riješe svoje nacističko smeće ispred svojih vrata i vrate dostojanstvo gradu u koji se zaklinju. Inače, gospodo, zašto živite u Mostaru ako ga mrzite?

Postoje zapisi Bogdana Bogdanovića, dnevnik neimara, ukletog, kao da je znao sudbinu svojih djela. U njima opisuje tijek izgradnje Partizanskog spomen groblja u Mostaru. Najbolji otočki kamenoklesari bili su u Mostaru, radili su noću, kako bi izbjegli velike mostarske vrućine. Zvuk njihovog alata je bio skladan, gotovo je tvorio glazbu za neki i samom neimaru nejasan ritual u kojemu su svi skupa sudjelovali gradeći grad mrtvih kako bi grad živih bio oslobođen njihovih duhova.

Piše: Marko Tomaš/Žurnal.info

Spomen mostarskoj mladosti koja je ustala na obranu Europe od nacističkog i fašističkog zla bio je najmanje što se moglo uraditi kako bi joj se zahvalilo jer je položila jedino što je imala, svoje živote, kako bi ne samo ovi prostori nego i Europa živjela i rasla u slobodi s jednakim šansama za sve.

POČETAK PREDIZBORNE KAMPANJE

Prije dva dana, eto, opet pod okriljem noći, u Mostaru je na Partizanskom groblju zvanično započeta predizborna kampanja. Uvijek se događa ista stvar. Stvore se lažne ideološke borbe kako bi se zanemarila činjenica da prostori za koje je mostarska mladost položila živote sve više bivaju ispražnjeni od života.

Mladost odavde odlazi da se nikad ne vrati jer u nekom novom zlom ritualu neki novi kamenoklesari klešu poruku nesnošljivosti i mržnje. Jasno je da to nije moglo biti bez političkog pokroviteljstva i signala da se stvar može obaviti bez sankcija. A poznato je da u Mostaru djeluju i organizirane neonacističke skupine koje čak bez ikakvog straha od posljedica organiziraju javne tribine i raspravljaju o tome kakva bi u njihovoj državi trebala biti sudbina nepoćudnih i drugačijih.

Pošto je Partizansko groblje u zoni odgovornosti HDZ-a jasno je na čiju adresu treba slati pritužbe. Njihovo je da riješe svoje nacističko smeće ispred svojih vrata i vrate dostojanstvo gradu u koji se zaklinju. Inače, gospodo, zašto živite u Mostaru ako ga mrzite?

AKO VAM JE DOBRO…

Uopće nemam želju niti smatram za potrebno više analizirati mržnju i zlo i njihove političke posljedice. U njima živite pa ako vam je dobro želim vam doživotnu vlast nacista.

A nacističkim mamlazićima mogu samo poručiti, ako imaju dovoljno mozga da shvate ikakvu poruku – dragi imbecili, vi i niste nego za tucat kamen ali u malo drugačijim okolnostima.