Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jahorina Film Festival: Nagrađeno osam ekoloških projekata iz BiH

jahorina-film-festival-nagrade

Jahorina Film Festival, u suradnji s fondovima za zaštitu životne sredine Federacije BiH i Republike Srpske dodijelio je godišnje nagrade za osam najboljih ekoloških projekata u BiH.

Radi se o projektu reciklaže stakla Banjalučke pivare iz Banje Luke, projektu nabavke opreme za zbrinjavanje i razdvajanje ambalažnog otpada regionalnom otpadu Ramići JP Depot Banjaluka, projektu Grada Prijedor koji se odnosi na izgradnju toplane na biomasu.

Nagrađen je i projekt Općine Stanari za uspostavljanje sistema integriranog sakupljanja i razdvajanja otpada kao mjere zaštite životne sredine na području te općine, kao i projekt Općine Ljubuški rekonstrukcije i proširenja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Plantaža “Spreča” d.o.o. Kalesija nagrađena je za projektiranje i izgradnju bioplinskog postrojenja 150 kW, Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline USK za projekt ekoremedijacije u cilju zaštite okoline i razvoja tog kantona, dok je Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru za instalaciju solarnih panela na planinskim farmama u funkciji zaštite okoliša i održive proizvodnje autohtonih sireva.

Direktor Festivala Mirko Despić Feni je istaknuo značaj ekoloških projekata ističući da im se u BiH posvećuje malo pažnje. Radi se o infrastrukturnim projektima koji nisu značajni samo za očuvanje životne sredine nego doprinose i povećanju proizvodnje, broju radnih mjesta i uopće doprinose razvoju BiH.

– Koristimo bazu podataka entitetskih fondova za zaštitu životne sredine koji svake godine raspisuju konkurse za nepovratna sredstva. A prednost imaju najzanimljiviji i za zaštitu okoliša najznačajniji projekti – kazao je.

Za pet godina dodijelili su nagrade za 35 projekata, koje prate od početka i o svemu tome snime film. Na taj način su promovirali i ljude koji su zaslužni za ta projekte i same projekte.

Međunarodni festival dokumentarnog i kratkog igranog filma, turizma i ekologije Jahorina Film Festival ove godine održava se deseti put, a u četiri festivalska dana bit će prikazano 150 filmova iz 39 država.

– Određene zasluge imamo i za podizanje produkcijskog nivoa te vrste filmova i u BiH. Oni se ravnopravno takmiče s filmovima država širom svijeta – kaže Despić i naglašava da je Jahorina Film festival i počeo s ekološkim i turističkim filmovima.

Dodaje da će sutra, na zatvaranju, žiri dodijeliti festivalska priznanja, a nagrade se dodjeljuju u osam kategorija (dokumentarni i dokumentarni televizijski film, kratki igrani film, eksperimentalni film, animirani film, studentski film, ekološki film te turistički film).

Tokom Festivala realiziraju se kreativne radionice, okrugli stolovi te za učesnike i bogat kulturno-umjetnički program.