SHOWbuzz

dobitnik četiri Oscara

Reditelj “Parazita” Bong Joon-ho predsjedava žirijem 78. Filmskog festivala u Veneciji

15/01/2021

Međunarodni filmski festival u Veneciji ima dugu i drugačiju povijest. Čast mi je biti dijelom ove lijepe kinematografske tradicije, izjavio je Bong

Južnokorejski filmski autor i dobitnik četiri Oscara za film “Parazit” Bong Joon-ho predsjedavat će žirijem takmičarskog programa ovogodišnjeg 78. izdanja Filmskog festivala u Veneciji, javlja Anadolu Agency (AA).

Festival, u okviru kojeg će najbolji filmovi biti nagrađeni prestižnom nagradom Zlatni lav, biće održan od 1. do 11. septembra, a potvrđeno je da će na čelu žirija biti 51-godišnji Oscarovac iz Južne Koreje.

“Međunarodni filmski festival u Veneciji ima dugu i drugačiju povijest. Čast mi je biti dijelom ove lijepe kinematografske tradicije. Kao predsjednik žirija, a prije svega kao gledatelj filma, spreman sam pozdraviti sve sjajne filmove koje je festival odabrao. Veoma sam uzbuđen”, rekao je Bong.

Bong je višestruko nagrađivani južnokorejski filmski autor. Dva njegova filma prikazana su u konkurenciji na Filmskom festivalu u Kanu, “Okja” iz 2017. i “Parazit” iz 2019. godine, od kojih je “Parazit” dobio prvu Zlatnu palmu za jedan južnokorejski film. Za “Parazit”, Bong je dobio nagrade Akademije (Oscar) za najbolji film, najboljeg režisera, najbolji originalni scenarij te najbolji film van engleskog govornog područja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.