Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jaka kiša pokrenula klizišta u općini Goražde

BiH

kliziste
Ilustracija

Na području općine Goražde jučer je jaka kiša uzrokovala u popodnevnim satima pojavu bujičnih voda koje su izazvale probleme u većini mjesnih zajednica – navodi se u redovnom izvještaju Federalne uprave civilne zaštite.

U mjesnoj zajednici Goražde II na regionalnom putu R 448 Goražde – Prača – Sarajevo, u ulici Sarajevska, zbog bujičnih voda je došlo do pojave klizišta dimenzija 70 x 50 metara koje prijeti presijecanju ovog puta, kao i puta koji vodi industrijskoj zoni “Pobjeda”, odnosno naselju Glamoč i Podhranjen.

Došlo je do nanosa blata koji su se širili niz ulicu Višegradska i Kulina Bana, odnosno u centar grada u dužini od oko 300 metara. Brzom intervencijom firmi “Okac” d.o.o. Goražde, “Goraždeputevi” Goražde, JKP “6. Mart” Goražde i Profesionalne vatrogasne jedinice Goražde, izvršeno je uklanjanje nanosa blata, pročišćavanje rigola od nanosa i spiranje ulica.

Zbog intenzivnog padanja kiše i u večernjim satima, ovo klizište i dalje prijeti presjecanju putnih komunikacija, kao i nekoliko stambenih objekata koji se nalaze u blizini klizišta te vodovoda koji prolazi kroz ovo klizište.

U mjesnoj zajednici Berič, lokalitet Pijesak došlo je do pojave klizišta dimenzija 50 x 50 metara koje prijeti presjecanju rijeke Odcke i stvaranju vještačkog jezera koje bi izazvalo velike štete na samoj lokaciji odnosno na imanju i pomoćnim objektima vlasnika Vehida Kitana, kao i mnogo veće štete nizvodno kroz naselja Bogušići i Mravinjac.

Na tom lokalitetu nisu djelovale građevinske mašine zbog nabujale rijeke i slabog pristupa samom lokalitetu, a intervenisat će se u toku dana.

U mjesnoj zajednici Mravinjac, rijeka Odcka prijeti potkopavanjem potpornih zidova kod nekoliko stambenih, pomoćnih i vikend objekata.

U općini Foča u FBiH danas su obilne kišne padavine izazvale u naselju Mrđelići pojavu odronjavanja zemlje u blizini jednog stambenog objekta i u toku dana će se odlaskom na lice mjesta sagledati stanje i procijeniti naredne aktivnosti.

Radi se o lokaciji na kojoj se i ranije dešavale ovakve pojave, ali zbog nedostatka finansijskih sredstava Općina nije poduzimala sanacione mjere.

Što se tiče vodostaja Drine, on je izmjeren jutros u 7 iznosio 184,06 cm i ne predstavlja opasnost izlijevanja iz korita.

U mjesnoj zajednici Zupčići, lokalitet Krsnica na regionalnom putu R 448 Goražde-Čajniče zbog jakih bujičnih voda došlo je do začepljenja glavnog odvodnog kanala gdje je došlo do nanosa i plavljenja navedenog puta, kao i poljoprivrednog zemljišta.

S građevinskom mašinom djelovala je firma “Okac” d.o.o. Goražde i Profesionalna vatrogasna jedinica, izvršivši pročišćavanje kanala i rigola.

U mjesnim zajednicama Orahovice, Faočići, Ilovača i Osanica, rijeka Osanica je na nekoliko lokaliteta plavila poljoprivredno zemljište.

U mjesnim zajednicama Goražde I,II,III,IV uglavnom je dolazilo do plavljenja kolovoza i začepljenja odvodnih kanala, kao i pojave plavljenja podrumskih prostorija. Na pozive građana intervenisali su pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Goražde i vršili crpljenje vode i to u slijedećim ulicama: ulica Ušanovića, 43. Drinske Udarne Brigade, Višegradska, Kulina Bana, Žepska, naselje Obarak i Zupčići.

U općini Pale u FBiH zbog obilnih kišnih padavina jučer je došlo do povećanja vodostaja rijeke Prače i maksimalna visina je u popodnevim satima iznosila 153 cm.

U jutarnjim satima vodostaj je u stalnom opadanju tako da je prema mjerenjima jutros u 7 sati iznosio 138 cm.

Vodostaj Save je u stagniranju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 7 sati iznosila je u Bosanskom Brodu – 722 cm (pripremno stanje), juče 722 cm, Bosanski Šamac – 585 cm (pripremno stanje), juče 587 cm i Orašje – 802 cm (pripremno stanje), juče 802 cm.

Na području Unsko-sanskog kantona, vodostaj Une u Bihaću jutros je u 7 sati iznosio 70 cm, a jučer 71 cm. Kritična tačka je 100 cm.

U općini Sanski Most vodostaj rijeke Sane jutros u 7 sati iznosio je 191 cm, a kritična tačka je 380 cm.

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 7 sati bio je 199,00 m.n.m. (tačka preljeva je 200 m.n.m.). i u odnosu na mjerenje jučer u 7 sati nivo je niži za 10 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 36,9 m3/s. Količina padavina: 6,2 l/m2.