Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Jake policijske snage na ulicama Sarajeva, sve protiče bez ikakvih problema (FOTO)

l_ab95ecddccf36fb78b55e1960cc89492

Današnja povorka ponosa će biti održana pod sloganom “Porodično okupljanje!”

Pripreme za održavanje treće bh. povorke ponosa protekle su danas u Sarajevu uz jake mjere obezbjeđenja.

Na ulicama je prisutan značajan broj policijskih službenika, a u dijelu centra grada saobraćaj je obustavljen, javlja Fena.

Učesnici povorke već su se počeli okupljati kod Vječne vatre odakle će se uputiti prema bini koja je postavljena između Historijskog i Zemaljskog muzeja.

Današnja povorka ponosa će biti održana pod sloganom “Porodično okupljanje!” koji su organizatori odabrali u nadi da će “kreirati prostor gdje mogu zajedno poslati poruku da porodica može biti mjesto sreće, podrške, ljubavi i prihvatanja”.

Prema izvještaju Ombudsmena BiH, u Bosni i Hercegovini od 2017. godine nisu napravljeni konkretni pomaci u osiguravanju stvarne ravnopravnosti LGBTIQ osoba, piše RSE.

U izvještaju koji je objavljen u maju prošle godine se navodi kako u pogledu zakonskog okvira u BiH nisu preduzeti konkretni koraci ka uređenju zajednice života istospolnih osoba, dok pojam interspolnosti nije definisan pozitivnim propisima koji su na snazi u Bosni i Hercegovini.

Po pitanju zaštite pojedinačnih prava, prisutan je i dalje govor mržnje protiv LGBTIQ osoba, a rijetki su nosioci najviših funkcija koji otvoreno istupaju u zaštiti prava ove zajednice.

Ovogodišnja BH Povorka ponosa održava se pod motom “Porodično okupljanje”. Prva je održana 2019. godine.

LGBT+ zajednica smatra da Bosna i Hercegovina kasni za zemljama regiona kada je u pitanju donošenje zakona koji bi štitili njihova prava. Ukazuju na to da Bosna i Hercegovina nema zakon o istospolnom partnerstvu, ali ni zakon o rodnom identitetu.