Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Japan donirao BiH namjenska vozila za spašavanje na vodi (FOTO)

BiH

japan donacija (2)
Foto: I. Kralj

Japan je donirao Bosni i Hercegovini opremu za civilnu zaštitu, čija je vrijednost oko milion eura, a sadrži tri namjenska vozila za prijevoz tima i opreme za spašavanje na vodi, tri čamca s motorima, tri kompresora za punjenje ronilačkih boca kiseonikom i osam kompleta ronilačke opreme.

Tim povodom danas su u Ministarstvu sigurnosti BiH potpisani dokumenti o primopredaji donacije. Krajnji korisnici opreme su uprave civilne zaštite FBiH i RS i Odjel javne sigurnosti Brčko Distrikta BiH, čiji su direktori, odnosno rukovodioci zvanično preuzeli opremu na trajno korištenje.

japan donacija (1)

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je rekao da je BiH po procjenama ugroženosti, država koja je sklona poplavama i drugim opasnostima prirodnog porijekla, koje su sve učestalije, razornije i rezultuju velikim štetama na stambenim objektima, kritičnoj infrastrukturi i životnoj sredini, ali i ljudskim žrtvama.

– Poplave i klizišta iz maja 2014. godine potvrdile su usložnjenost klimatskih promjena i nemoć čovjeka pred prirodom, prilikom pojave iznenadnih i rušećih poplava i klizišta – naglasio je Mektić na koferenciji za novinare.

japan donacija (4)

Naveo je da takve razmjere nesreće predstavljaju imperativ jedinicama lokalne uprave i samouprave da se materijalno-tehnički opremaju, jačaju sposobnosti menadžmenta u takvim situacijama i stalno pripremaju stanovništvo za pojavu ovakvih ili drugih nesreća.

– A obaveza institucija i organa entiteta i BiH je da stvaraju stručnu i svaku drugu podršku i pomoć općinama i gradovima u jačanju pripravnosti za odgovor na takve opasnosti prije nastanka nesreće – dodao je Mektić.

Japan je nacija koja se kontinuirano suočava s nesrećama katastrofalnih razmjera, ali i shodno tome nacija s globalno najrazvijenijom svijesti o nesrećama, ali i svijesti o humanoj potrebi pomoći drugima.

japan donacija (5)

Ambasador Japana u BiH Kazuya Ogawa je kazao da su ova tri namjenska vozila osigurana u sklopu tzv. neprojektne pomoći da bi doprinijela jačanju kapaciteta relevantnih institucija za odbranu od poplava.

Vozila su proizvedena u Japanu i mogu biti korištena kao komandni centar za upravljanje operacijama spašavanja od poplava i opremljena su gumenim čamcima, zračnim kompresorima, kompletnom opremom za ronjenje i led lampama.

Nabavka ova tri vozila, kako je dodao japanski ambasador, samo je jedna komponenta većeg projekta pod nazivom „Neprojektna pomoć za nabavku japanskih industrijskih proizvoda“ čija je ukupna vrijednost 200 miliona japanskih jena (oko 3,2 miliona KM).

Ovaj projekt zajednički su implementirali Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo civilnih poslova BiH. Dok je Ministarstvo sigurnosti bilo zaduženo za nabavku ovih namjenskih vozila, Ministarstvo civilnih poslova bilo je odgovorno za realizaciju dijela granta koji se odnosi na zdravstveni sektor, tj. nabavku sofisticirane medicinske opreme za četiri bolnice u BiH.

japan donacija (9)

Ova dva ministarstva radila su u tijesnoj sardnji s agentom kojeg je vlada Japana angažirala za postupak nabavke i to kako bi osigurali da donirana oprema odgovara specifičnim potrebama krajnjih korisnika i kako bi bila dopremljena iz Japana do BiH.

Ambasador Ogawa je svima poželio uspjeh u nastojanjima da poboljšaju operativine kapacitete uprava za civilnu zaštitu koje imaju vrlo odgovoran zadatak da spašavaju ljudske živote i štite imovinu u vanrednim situacijama.

Zahvalnost na donaciji vladi Japana iskazali su direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, direktor Republičke uprave Civilne zaštite Veseljko Elez i šef Odjela za javnu bezbjednost Vlade Brčko Distrikta BiH Uroš Vojnović.