Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predati u nadležnost tužilaštva

Jasmin Mešković od ukradenog novca kupovao nekretnine, prijavio ga sin

meskovic-hapsenje

Mešković se sumnjiči da je organizirao duplo prodaju karata a novac uzimao sebi

Jasmin Mešković i Suada Nožić koji su uhapšeni u akciji FUP-a Memori u ponedjeljak predati su u nadležnost Tužilaštva KS.

“Ostali su nakon kriminalističke obrade u FUP-u pušteni i dalje imaju status osumnjičenih. Osumnjičeni Jasmin Mešković i Suada Nožić bit će zadržani 24 sata i nakon što ih u tom zakonskom roku ispita postupajuća tužiteljica, odlučit će o eventualnom prijedlogu za pritvor”, kazala je Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.

Inače, Mešković je predsjednik Saveza logoraša BiH, a Nožić je direktorica Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995.

Ostali uhapšeni u akciji su nakon nakon kriminalističke obrade u FUP-u pušteni na slobodu.

– Oni i dalje imaju status osumnjičenih – kazala je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

Mešković se sumnjiči da je od jula 2017. organizirao grupu ljudi koja je u sklopu Udruženja “Bosanski muzej sjećanja” – u okviru kojeg djeluje Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru – kontinuirano vršila prodaju krivotvorenih karata, pri čemu su novac od prodaje zadržavali za sebe, što je suprotno zakonu o udruženjima i fondacijama, te na taj način nezakonito stekli protupravnu imovinsku korist.

Ukupno pet osoba uhapšeno je u akciji “Memori”, koju su pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo proveli pripadnici Federalne uprave policije na području Tuzlanskog, Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona

Podsjećamo, Mešković se sumnjiči da je organizirao duplo prodaju karata a novac uzimao sebi. Od tog novca i prodatih karata za Muzej genocida, kupovali su sebi nekretnine. Njega je prijavio njegov sin Mirza.