Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gordan Grlić Radman

Javio se i hrvatski ministar, brine ga razvoj situacije u BiH

Zagreb: Ministar Grlić Radman govorio o provokaciji u Kninu
29.01.2021., Zagreb - Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlic Radman na konferenciji za medije govorio je o provokaciji u Kninu. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Vijeće za vanjske poslove usvojilo je zaključke o operaciji EUFOR Althea u BiH, u kojem se ponavlja “predanost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje”

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izrazio je zabrinutost zbog razvoja situacije u Bosni i Hercegovini, gdje umjesto postizanja dogovora o izbornoj reformi rastu politički sukobi.

“Posebno smo zabrinuti zbog razvoja političke situacije u BiH. Umjesto postizanja ključnog konsenzusa o izbornoj reformi, imamo eskalaciju političkih sukoba i paralizu institucija”, izjavio je Grlić Radman u Luksemburgu, gdje sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova država članica Evropske unije.

On je ponovio da je ravnopravnost triju konstitutivnih naroda ključna za funkcionalnost zemlje, stabilnost i put prema EU. Vijeće za vanjske poslove usvojilo je zaključke o operaciji EUFOR Althea u BiH, u kojem se ponavlja “predanost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje”.

Vijeće duboko žali zbog dugotrajne političke krize u toj zemlji i osuđuje blokadu državnih institucija te potiče sve političke vođe da se suzdrže od provokativne i razdorne retorike i djelovanja, uključujući dovođenje u pitanje teritorijalnog integriteta zemlje.