Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Javna bh. preduzeća spremna pomoći Zemaljskom muzeju BiH

zemaljski muzej

Na inicijativu Ministarstva civilnih poslova BiH danas je u Zemaljskom muzeju održan sastanak kojem su uz ministra Adila Osmanovića, prisustovali direktori javnih bh. preduzeća: Elektroprivrede BiH, BH Telecoma, Lutrije BiH i BH Pošta, te Mirsad Sijerić, direktor jedne od najznačajnijih kulturno-istorijski institucija u zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Svi učesnici sastanka izrazili su premnost da se pomogne Zemaljskom muzeju BiH kako bi prevazišao trenutne finansijske probleme u kojima se nalazi. Ministar Osmanović je naglasio je da je dug muzeja oko tri miliona konvertibilnih maraka (KM), te da je neophodno pronaći način da se ovoj instituciji od državnog značaja pomogne.

Adil Osmanović

Adil Osmanović

„Uspjeli smo ponovo otvoriti Zemaljski muzej, ali se on danas susreće sa ogromnim finansijskim problemima. Sastanak sa direktorima javnih preduzeća je iniciran da u razgovoru sa menadžmentom muzeja vidimo na koji način se mogu uključiti ova preduzeća u rješavanje problema. Znamo da naša javna preduzeća imaju određena finansijska sredstva za donacije i reklamiranje. Želimo vidjeti imaju li mogućnosti da dio tih sredstava usmjere ka Zemaljskom muzeju. Očekujemo od menadžmenta da prezentira trenutno stanje i situaciju u kojoj se nalazi ova institucija i da potom direktori javnih preduzeća sa svojim upravama pronađu način kako bi djelovali u pravcu da riješimo probleme Zemaljskog muzeja“, rekao je ministar civilnih poslova BiH.

Mirsad Zaimović, generalni direktor BH Telecoma je izrazio spremnost da ova kompanija pomogne Zemaljskom muzeju kako bi prevazišao trenutne probleme u kojima se nalazi.

„BH Telecom kao društveno odgovorna kompanija već je učestvovao u ponovnom otvaranju Zemaljskog muzeja prošle godine. Riješili smo da će BH Telecom pomoći kroz sponzorske aranžmane i donacije, ukoliko ih vlasnik odobri, a za to ima prostora, jer smo ostvarili dobit iznad planirane. Nadam se da ćemo pronaći način da učestvujemo u finansijskoj sanaciji ove jako važne institucije“, kazao je Zaimović.

Mirsad Sijerić

Mirsad Sijerić

Direktor muzeja, jedne od najznačajnijih kulturno-istorijski institucija u zemlji je istakao da “u BiH postoji dovoljno snage i potencijala da sami održavamo svoje temeljne institucije.”

„Zemaljski muzej ima puno toga da ponudi, ali treba uložiti malo sredstava da se iskoriste njegovi potencijali. Od ponovnog otvaranja muzeja uradili smo dosta stvari. Za ovih šest mjeseci imali smo duplo više posjetilaca nego u cijeloj posljednjoj godini njegovog rada, samim tim smo ostvarili i duplo veći prihod. Imamo novu web stranicu, sve društvene medije, bilo je barem deset izložbi. Niko nema osnova da zamjeri radnicima Zemaljskog muzeja. Večeras dočekujemo 2013. godinu, jer će u petak radnicima biti podijeljene plate za januar 2013. Plan je da osposobimo sve kapacitete Zemaljskog muzeja i da zaposlimo najmanje 60 ljudi koji nam nedostaju“, naglasio je Sijerić.

Zemaljskom muzeju BiH pomaže i međunarodna zajednica, pa je tako u toku realizacija donacije Sjedinjenih Američkih Država u iznosu od 600.000 dolara.