Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

VSTV

Javna opomena sudiji iz Doboja zbog kašnjenja u izradi presuda

VSTV
Foto: Fena

Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) preinačila je sankciju sudiji Osnovnog suda u Doboju Tomislavu Kljajiću te mu izrekla javnu opomenu zbog kašnjenja u izradi presuda

Ranije je Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a sudiju Kljajića sankcionisala pisanom opomenom, koja se javno ne objavljuje, zbog neopravdanog kašnjenja u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije ili bilo kakvog drugog ponovljenog nepoštivanja dužnosti sudija.

Proglašen je odgovornim što je od novembra 2021. do maja 2022. pisane otpravke presuda u četiri predmeta izrađivao u prosjeku između pet mjeseci do godinu i deset mjeseci nakon što ih je na zapisnik izrekao i javno objavio.

Ured disciplinskog tužioca je blagovremeno izjavio žalbu na ovu odluku s prijedlogom da se kazna preinači i tuženom izrekne strožija disciplinska mjera, a koju je usvojila Drugostepena komisija VSTV-a.

U odluci se navodi da je žalba Ureda disciplinskog tužioca dostavljena tuženom, koji nije podnio pisani odgovor na ovaj akt.

Pored toga se navodi da je Drugostepena komisija konstatovala da će se izricanjem disciplinske mjere “javna opomena” s jedne strane unaprijediti profesionalnost pravosuđa u smislu poštivanja zakonskih rokova za izradu presuda, a s druge strane osnažiti povjerenje građana u vladavinu prava i funkcionisanje pravne države.

Protiv ove odluke dozvoljena je žalba VSTV-u u roku od osam dana od dana prijema odluke.

Ova odluka je na stranici VSTV-a objavljena sa inicijalima, u anonimiziranoj formi, ali Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine, na osnovu činjeničnog supstrata odluke i disciplinskog ročišta kojem su novinari prisustvovali, može potvrditi da je riječ o sudiji Kljajiću.