Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

banja luka

Javna prezentacija Nacrta izmjena dijela RP centar: Građani i struka su rekli NE!

Banja Luka: Mladi aktivisti organizirali su simboličnu akciju prikupljanja novčanih sredstava za Dodikovu obitelj
30.10.2021., Trg Krajine, Banjaluka (BiH) – Mladi aktivisti oporbenih partija u RS, organizirali su na banjaluckom Trgu Krajine simbolicnu akciju prikupljanja novcanih sredstava za obitelj Dodik. Drasko Stanivukovic, gradonacelnik Banjaluke i jedan od lidera oporbe u RS, donirao je 10 KM. Povod ovoj „humanitarnoj“ akciji je izjava srpskog clana Predsjednistva BiH, Milorada Dodika, da mu je cijela uza porodica nezaposlena, ukljucujući i njegovu djecu. Na standu je postavljena kutija za donacije sa fotografijom clana predsjednistva BiH, Milorada Dodika i njegove djece, Gorice i Igora, na kojoj je napisano: "Neka je njima dobro, mi cemo se snaci".

– povlačenje ovog Nacrta iz procedure do usvajanja Urbanističkog plana Banje Luke, stoji u saopštenju Centra za životnu sredinu

Juče je Odjeljenje za prostorno uređenje organizovalo javnu prezentaciju Nacrta izmjene dijela Regulacionog plana za dio centralnog područja grada Banje Luke. Javna prezentacija, koja je dobila duh Javne rasprave, trajala je tri sata, a mnogobrojni građani (njih skoro 140), iznijeli su gotovo jednoglasne stavove:

– Ovim Nacrtom izgled istorijske gradske jezgre trajno je narušen gigantskim stambenim zgradama. Ovako planiran stambeni blok će centar zagušiti vizualno, stvoriti dodatne saobraćajne gužve, povećati nivo buke…

– Planiranom spomeniku ovakvih gabarita prije je mjesto na nekoj lokaciji koja nije okružena drugim izgrađenim objektima, odnosno na čistini iz koje bi se uzdizao.

– Banski dvor kao zaštićen objekat na nivou Bosne i Hercegovine, izgradnjom bilo kakvog objekta u neposrednoj blizini, biće narušen u svojoj vizuri. Planirani pomoćni objekat crkve pored toga što narušava vizuru Banskog dvora, narušava i vizuru same crkve, zaklanjajući njenu prominenciju iz partera trga.

Pored stavova, iznijeti su i zahtjevi kako stručne, tako i šire javnosti:

– povlačenje ovog Nacrta iz procedure do usvajanja Urbanističkog plana Banje Luke, stoji u saopštenju Centra za životnu sredinu.