BiH

manjak potpisao

CIK odbio ovjeriti jednu kandidaturu za člana Predsjedništva BiH

27/05/2022

CIK je nedavno raspisao izbore, ali novac za njihovo provođenje još nije osiguran

Centralna izborna komisija (CIK) je počela ovjeru prijava političkih subjekata za predstojeće Opće izbore, a jednom od nezavisnih kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine prijava je odbijena.

Iz CIK-a su saopćili da su već ovjerili prijave 59 stranaka koji su ispunili uslove. Najavljeno je da će 32 stranke biti obaviještene o nedostacima, a rok za otklanjanje nedostataka je dva dana od prijema informacije, do 30. maja do 16 sati.

Ovjerene su i prijave osam nezavisnih kandidata, dok će se od njih devet tražiti da otklone nedostatke.

Odbijena kandidatura Mahira Žiška za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine jer prijava sadrži manji broj potpisa podrške birača od Zakonom propisanog, objavio je Klix.

Inače, Žiško je među optuženima u predmetu “Dobrovoljačka”. Na posljednjim, lokalnim izborima bio je kandidat Bošnjačkog pokreta za vijećnika u Općini Centar Sarajevo.

CIK je nedavno raspisao izbore, ali novac za njihovo provođenje još nije osiguran. HDZ blokira donošenje državnog budžeta, a time i izdvajanje sredstava za organizaciju izbora. Blokadu iznalaženja sredstava i pokušaj da se spriječe izbori, HDZ provodi zbog toga što nisu prošle izmjene Izbornog zakona koje su predložili.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.