manjak potpisao

CIK odbio ovjeriti jednu kandidaturu za člana Predsjedništva BiH

arnautovic cik

CIK je nedavno raspisao izbore, ali novac za njihovo provođenje još nije osiguran

Centralna izborna komisija (CIK) je počela ovjeru prijava političkih subjekata za predstojeće Opće izbore, a jednom od nezavisnih kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine prijava je odbijena.

Iz CIK-a su saopćili da su već ovjerili prijave 59 stranaka koji su ispunili uslove. Najavljeno je da će 32 stranke biti obaviještene o nedostacima, a rok za otklanjanje nedostataka je dva dana od prijema informacije, do 30. maja do 16 sati.

Ovjerene su i prijave osam nezavisnih kandidata, dok će se od njih devet tražiti da otklone nedostatke.

Odbijena kandidatura Mahira Žiška za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine jer prijava sadrži manji broj potpisa podrške birača od Zakonom propisanog, objavio je Klix.

Inače, Žiško je među optuženima u predmetu “Dobrovoljačka”. Na posljednjim, lokalnim izborima bio je kandidat Bošnjačkog pokreta za vijećnika u Općini Centar Sarajevo.

CIK je nedavno raspisao izbore, ali novac za njihovo provođenje još nije osiguran. HDZ blokira donošenje državnog budžeta, a time i izdvajanje sredstava za organizaciju izbora. Blokadu iznalaženja sredstava i pokušaj da se spriječe izbori, HDZ provodi zbog toga što nisu prošle izmjene Izbornog zakona koje su predložili.