Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Federalno ministarstvo

Javni poziv: Evo šta građani FBiH trebaju učiniti da bi dobili novčanu pomoć od EU

novac, naknade
Foto: Arhiva

Javni poziv otvoren je do 10. novembra, a prijave se podnose u nadležnim općinama

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić objavio je da je danas otvoren javni poziv za selekciju domaćinstava za podjelu EU pomoći s ciljem prevazilaženja energetske krize, odnosno podrške u kupovini ogrjeva za zimsku sezonu, te da će se građani moći prijavljivati do 10. novembra 2023.

Prijavni obrazac moguće je preuzeti u općini i na licu mjesta popuniti i predati. Također, dostupan je i na web stranicama Vlade FBiH, Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, na stranicama kantonalnih ministarstava i općina, s tim da preuzete elektronske prijave moraju biti isprintane, popunjene i potom sa ostalom dokumentacijom predate u nadležnu općinu.

Prijave predaju u općinama, po mjestu prebivališta.

Uz prijavu je potrebno još predati CIPS prijavnice svih članova domaćinstva, kućnu listu i dokaz o bankovnom računu jer je to način da sredstva budu uplaćena krajnim korisnicima. Korisnici penzija koji penzije primaju putem pošte, a nemaju otvoren račun u banci, u prijavnom obrascu trebaju navesti ime i prezime vlasnika računa, broj računa i naziv banke (nekoga od srodnika).

Kategorije koje po Programu utroška sredstava imaju pravo prijaviti se na javni poziv jesu domaćinstva u kojima živi penzioner sa minimalnom ili zagaratovanom penzijom; domaćinstva u kojima žive primatelji stalne novčane pomoći; domaćinstva u kojima žive djeca koja su na federalnom dječijem dodatku i domaćinstva u kojima je dijete koje nema jednog roditelja, a u ovoj kategoriji, uz navedenu dokumentaciju, potrebno je priložiti i rodni list djeteta ili smrtni list roditelja, zavisno je li roditelj nepoznat ili je umro.

Javni poziv otvoren je do 10. novembra, a prijave se podnose u nadležnim općinama, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.