Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Je li iko iz Sarajeva zaslužio titulu počasnog građanina Bihaća?

pocasni-gradjanin-grada-bihaca

“Niko iz Sarajeva, iz političkog i javnog života BiH u zadnjih dvadeset i više godina niti je zaslužio, niti zaslužuje da bude počasni građanin Grada Bihaća, uključujući Bakira Izetbegovića”, saopćio je danas Gradski odbor SDPBiH Bihać u povodu proglašenja člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA za počasnog građanina Bihaća.

U saopćenju iz ove stranke se navodi da je Izetbegović na čelu stranke “koja je najzaslužnija za trenutno stanje u društvu i državi”, te da predlaganjem Izetbegovića za počasnog građanina “gradske vlasti i SDA žele ojačati elitni položaj pojedinaca u Stranci demokratske akcije, koji se svojim poltronskim potezima žele dodvoriti prvom čovjeku SDA”.

“Ovakav stav Gradske organizacije SDPBiH Bihaća prema ovogodišnjem počasnom građaninu Grada Bihaća je stvar principa, a ne odnosa prema ličnosti Bakira Izetbegovića”, navodi se u saopćenju i dodaje da je “krajnje jeftino dodvoravanje od strane prvog čovjeka grada i njegove stranke, neprimjereno za Grad Bihać i njegove građane”.

“Neopravdano se od rata na ovamo stvara podanički odnos Bihaća spram Sarajeva i mi u Gradskoj organizaciji SDP BiH Bihać na takvo nešto nikada nećemo pristati”, kažu u bihaćkom SDP-u.

Vrlo brz uslijedila je i reakcija Gradskog odbora Stranke demokratske akcije Bihać.

“Titule počasnog građanina Bihaća su u protekle tri godine dodijeljene uglednim pojedincima i ljudima koji su nedvosmisleno i zaslužili, a to su bili Miro Lazović, Vesna Pusić i reis Husein ef. Kavazović, te nam nije jasno da se uz ovakve ljude ne može svrstati i član Predsjedništva BiH, čovjek koji je u ovih godinu dana pokazao da želi i hoće pomoći Bihaću i Unsko – sanskom kantonu”, stoji u saopćenju iz Gradskog odbora Stranke demokratske akcije Bihać.

“GO SDP Bihać u svom saopćenju za javnost po već ustaljenoj partijsko-komunističkoj propagandi i bez imalo stida obmanjuje javnost tobože brigom za grad Bihać i njegove građane. Od grada Bihaća pokušavaju praviti slučaj, a u strahu od potpunog raspada te nevjerodostojne i lažne priče koja se zove SDP Bihać, nikako da se okrenu oko sebe i ne vide da je Bihać u zadnje četiri godine postao grad investicija i da su u infrastrukturu ovog grada uložena milionska sredstva”, navodi se u saopćenju.

Iz SDA Bihać navode kako je danas SDP-u problem proglašanje člana Predsjedništva i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića za počasnog građanina grada Bihaća, a “nije im bio problem 2007. godine kada su tu titulu dodijelili Zlatku Lagumdžiji, nisu reagovali kada je Bakir Izetbegović 2014. godine od načelnika općine i predsjednika SDP Bosanska Krupa primio nagradu počasni građanin Bosanske Krupe”.

“Taj isti Bakir Izetbegović je već obezbijedio dio sredstava za obnovu za vašeg mandata zapaljene kantonalne bolnice, isto tako je u federalnom budžetu obezbijeđeno 2.000.000,00 KM za historijski projekat i potpuno realnu i moguću aktivnost izgradnje aerodroma Golubić”, navodi se u saopćenju.

Iz SDA kao opasnu su ocijenili tezu o stvaranju animoziteta prema Sarajevu, našem glavnom gradu i gradu heroju.

“Bez Sarajeva, njegovog jačanja i razvoja, svima će nam biti gore”, saopćio je Press GO SDA Bihać.