Ukrajinska pjesma na Evroviziji izazvat će skandal

ukrajina evrovizija

Pjesma o masovnoj deportaciji krimskih Tatara po Staljinovu nalogu predstavljat će Ukrajinu na ovogodišnjoj Euroviziji, koja će se u maju održati u Stockholmu.

Susana Jamaladinova, 32-godišnja krimska Tatarka, pobijedila je na ukrajinskom izboru osvojivši svojom pjesmom “1944” i tročlani stručni žiri i 380.000 glasova televizijskih gledatelja.

“Kad stranci dođu, ulaze u vaš dom, sve vas ubiju i kažu – mi nismo krivi” – stihovi su kojima počinje pobjednička ukrajinska pjesma koja, usprkos ozbiljnoj tematici, ima tipični evrovizijski muzički pop štih.

Susana Jamaladinova, koja nastupa pod umjetničkim imenom Jamala, kaže kako je 1944. godina, na koju se njena pjesma referira, zauvijek promijenila život jedne krhke žene, njene prabake Nazilkah.

Porodična trauma

– Ovo je zapravo pjesma o mojoj porodici, mojoj prabaki. Morala sam je napisati, to je posveta mojoj porodici i teško mi ju je pjevati.

Trebala mi je ova pjesma da se oslobodim, da podsjetim na mladu ženu koja nema groba, na hiljade Krimskih Tatara iza kojih ništa nije ostalo. Čak ni fotografije – kaže Jamala koja je rođena u Kirgistanu, gdje se njena porodica nastanila nakon što su deportirani s Krima.

Prabaka je bila u srednjim dvadesetim godinama kad je s četiri sina i kćerkom deportirana, dok se njen muž borio protiv nacista u ruskoj vojsci. Jedno njeno dijete umrlo je tokom putovanja u centralnu Aziju.

Jamala je u Kirgistanu kao dijete počela klasično muzičko obrazovanje i zatim je studirala na muzičkoj akademiji Simferopolj, nakon što se njena porodica mogla vratiti na Krim.

Usprkos golemoj podršci gledatelja ukrajinskog eurovizijskog takmičenja, krimski Tatari nisu mogli glasati za svoju predstavnicu, jer žive na poluostrvu koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Tatari čine oko 13 posto krimske populacije, ne priznaju aneksiju i predstavljaju najozbiljniju opoziciju vlasti Kremlja. Uoči aneksije mnogi tatarski aktivisti su uhapšeni ili su u njihovim domovima provedene racije.

Savremene poruke

U svojim stihovima ne spominje aneksiju Krima, ali Jamala kaže kako njena pjesma nije samo o prošlosti.

– Krimski Tatari su sada na okupiranom teritoriju i to je za njih vrlo teško, pod golemim su pritiskom. Neki su nestali bez traga i to je užasavajuće, ne želim vidjeti kako se istorija ponavlja – kaže popularna jazz pjevačica.

Sa stihovima na engleskom i refrenom na krimskom tatarskom jeziku, Jamalina pjesma priča o deportaciji gotovo 250.000 Tatara koju je po nalogu Josifa Visarionoviča Staljina provela Crvena armija 1944. godine.

Razlog je bila navodna saradnja Tatara s nacističkim okupatorima. Tatari su u pretrpanim stočnim vozovima odvezeni u Uzbekistan i druge udaljene dijelove Rusije, a tek nakon sloma Sovjetskog Saveza dopušteno im je da se vrate na Krim.

Većina krimskih Tatara koji su se borili u redovima Crvene armije demobilizirana je i poslana na rad u logorima u Sibiru i na Uralu. Nedostatak smještaja i hrane, neuspjeh u prilagodbi novim klimatskim uvjetima i brzo širenje bolesti imali su težak demografski utjecaj tokom prvih godina izbjeglištva.

Popis stanovništva u svim razbacanim tatarskim zajednicama sredinom 60-ih godina pokazao je da je 109.956 odnosno 46,2 posto od 238.500 deportiranih Tatara pomrlo u periodu od 1. jula 1944. do 1. januara 1947. godine.

Njihovu je tragediju Ukrajina prošle godine proglasila genocidom i 18. maja, dan kad je 1944. započela trodnevna deportacija, dan je sjećanja.

Stroga pravila

Evrovizijska pravila zabranjuju stihove s političkim kontekstom. Tako 2009. godine, manje od godinu dana nakon kratkog rata između Rusije i Gruzije, nije dopušten nastup gruzijskom predstavniku jer je pjesma imala satirične stihove o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Green Jolly, ukrajinskim predstavnicima 2005. godine, rečeno je da prerade stihove svoje pjesme “Razom Nas Bahato” jer se radilo o himni “narandžaste revolucije” iz prethodne godine.

Hoće li Jamalina pjesma doživjeti istu sudbinu tek ćemo vidjeti. Ako organizatori Evrovizije i ne budu imali primjedbe, lako bi mogla dovesti do novih problema između Rusije i Ukrajine, piše Slobodna Dalmacija.