BiH

Ko raspetlja, pričat će se

Je li na pomolu nova afera: “Sono Medical” uvezao testove umjesto “Erkone”!

04/05/2020

- Dana 07.04.2020. godine u carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo uvozno je ocarinjeno 150.000 komada testova za COVID 19. Uvoznik pomenute pošiljke bila je kompanija SONO MEDICAL d.o.o. Sarajevo, potvrđeno nam je iz UIOBiH

Autor: M. Šahović

Količinu od 150.000 testova na Covid-19 uvezla je firma Sono medical, a ne Erkona, kako je to javno izjavio Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite. I ova informacija o stvarnom uvozniku testova potvrđena je za Fokus.ba u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, gdje su na naš upit o tome ko je početkom aprila ove godine uvezao testove odgovorili:

– Dana 07.04.2020. godine u carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo uvozno je ocarinjeno 150.000 komada testova za COVID 19. Uvoznik pomenute pošiljke bila je kompanija SONO MEDICAL d.o.o. Sarajevo. Za sve ostale informacije vezano za predmetnu pošiljku morate se obratiti direktno uvozniku, naveli su u odgovoru na upit Fokusa u UIOBiH.

Inače, priču o sumnjivoj nabavci testova prvo je objavio Žurnal, koji je ranije problematizirao to što je Vlada Federacije od nepoznatog dobavljača, nepoznatog proizvođača i putem nepoznate firme, za nepoznatu sumu novca kupila 150.000 testova za koronavirus i 100 respiratora.

U ranijem tekstu Žurnal je naveo da je Vlada Federacije kupila 20.000 testova za koronavirus od firme “Cubicus” iz Sarajeva, koji su tokom marta proslijeđeni kliničkim centrima u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, a koštali su 400.000 eura.

– Federalna uprava civilne zaštite i Federalna vlada nabavljaju testove od kompanije koja se bavi restauracijom namještaja. Testovi su stigli iz Turske a ne Južne Koreje, kako tvrde iz Vlade, otkrio je ranije Žurnal.

Fahrudin Solak, direktor FUCZ na konferenciji za novinare 8. aprila, na pitanje novinara kazao je kako se ne sjeća od koga su kupljeni testovi, da bi 15. aprila izjavio da je 150.000 testova nabavljeno od firme “Erkona” iz Sarajeva.

Na osnovu Žurnalovog teksta o nabavci testova Tužilaštvo Kantona Sarajevo i Državna agencija za istrage i zaštitu otvorili su i istragu.

Najnovija informacija do koje je došao Fokus.ba baca novo svjetlo na ovaj slučaj, jer se otvara pitanje zbog čega Solak nije spomenuo firmu SONO MEDICAL, za koju je sada potvrđeno u UIOBiH da je ona u stvari uvoznik testova.

Inače, SONO MEDICAL je firma koja je trebala izvršiti provjeru 80 spornih respiratora iz Kine o čijoj nabavci je, a nakon pisanja Fokusa također otvorena istraga u Tužilaštvu Kantona Sarajevo, zajedno sa SIPA-om, a danas je odlučeno da će istraga biti prebačena u nadležnost Tužilaštva BiH.

U međuvremenu, SONO MEDICAL je odustao od posla provjere respiratora, jer je Agencija za javne nabavke BiH objavila da oni taj posao nisu dobili u skladu sa zakonskim procedurama.

Pozvali smo direktora SONO MEDICALA, Igora Kurjaka da pojasni kako se ta firma našla u ulozi uvoznika testova i zbog čega to nije saopćeno javnosti.

S obzirom da je Fokus došao do informacije da 150.000 testova nije koštalo oko 4,6 miliona KM kako je to Solak kazao prije dvadesetak dana, nego da je taj iznos znatno manji, pitali smo Kurjaka i za ove informacije. On je za Fokus.ba naveo da o svim tačnim iznosima raspolaže Erkona.

Kurjak je u izjavi za Fokus.ba rekao kako su oni firmi Erkona “dali svoju registraciju” kako bi Erkona mogla uvesti testove. Na Fokusovo pitanje koliki je iznos plaćenog PDV-a kazao je da s tim podacima raspolaže firma Erkona.

Kontaktirali smo i vlasnika firme Erkona, Boru Mioča, za koju je Solak kazao da je bila dobavljač testova.

– Erkona je sklopila ugovor sa firmom SONO MEDICAL o zajedničkom posredovanju i uvozu testova na Covid-19 iz Južne Koreje. O tome zbog čega direktor Federalne uprave civilne zaštite nije naveo SONO MEDICAL kao uvoznika ja zaista ne znam. Na uvoz 150.000 testova iz Južne Koreje Erkona je platila PDV u iznosu od oko 672.000 KM, rekao je za Fokus.ba Boro Mioč iz firme Erkona.

Mioč je za Fokus.ba priznao da oni u stvari nisu mogli uvesti testove jer nisu imali za to potrebnu dokumentaciju, pa su angažirali firmu SONO MEDICAL. Na naš upit zašto je odabrana firma Erkona za uvoz testova, Mioč kaže da je ponuda Erkone ocijenjena najboljom na KCUS-u, s kojeg je dalje traženo od Federalne uprave civilne zaštite da se Erkonina ponuda i prihvati.

Na pitanje zbog čega su nabavljeni testovi koji koštaju preko 30 KM, a ne oni od 2,6 dolara, Mioč nam je odgovorio sljedeće:

– Testovi od 2,6 dolara su brzi testovi sa 30 posto pouzdanosti, dok je raspon pouzdanosti ovih što koštaju preko 30 KM od 95-99,9 posto, kazao je Mioč za Fokus.ba.

No, ostaje nejasno, zašto onda Federalna uprava Civilne zaštite nije tražila dobavljača koji ispunjava uvjete za uvoz, a ne da oni moraju tražiti podizvođača.

Poslali smo upit i Federalnoj upravi Civilne zaštite o tome zašto su prešutjeli da je uvoznik testova bila firma Sono Medical, te da nam dostave naziv kupljenih testova i pojedinačnu cijenu testa. Njihov odgovor još čekamo.

Đenan Salčin, direktor Agencije za javne nabavke BiH ptvrdio je za Fokus.ba da nije upoznat još sa ovim slučajem.

– Ni u jednu nabavku koja je išla preko FUCZ-a mi nemamo uvid. Iako smo dostavili dopis za uvid u sve prethodne nabavke, i to sa naznakom hitno, mi ih još nismo dobili. Očito je da FUCZ radi jako netransparentno, rekao je Salčin.

Sve su ovo informacije koje upućuju na to da itekako ima osnova za sumnje u netransparentno trošenje novca građana, kao i za otvaranje istrage koju su pokrenule pravosudne i policijske institucije i agencije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.