Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Njemačka nam donirala 36.480 brzih testova na koronavirus

testovi donacija (1)

Raspodjelu brzih testova do građana diljem BiH vršit će Ministarstvo civilnih poslova BiH i entitetske zdravstvene ustanove

U podružnici distributera lijekova „Hercegovinalijek“ u Sarajevu je u četvrtak upriličena primopredaja 36.480 komada brzih testova na koronavirus u vrijednosti od ukupno 151.000 eura.

Zamjenica ambasadorice Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Petra Kochendörfer predala je ovu donaciju Snježani Brčkalo iz Sektora za zdravstvo Ministarstva civilnih poslova BiH.

– Koronavirus u smislu globalne pandemije ne preže pred granicama. Naš odgovor na ovu prijetnju, stoga, mora prevazilaziti granice, nošen idejom solidarnosti među zemljama i ljudima. Njemačka zato u teškim vremenima želi pomoći brzo i sa što većim brojem brzih testova – izjavila je Kochendörfer.

Raspodjelu brzih testova do građana diljem BiH vršit će Ministarstvo civilnih poslova BiH i entitetske zdravstvene ustanove.

– Ova donacija predstavlja učinkovit odgovor na trenutnu korona-krizu i doprinijet će povećanju stope izlječenja u Bosni i Hercegovini. (…) Ministarstvo civilnih poslova zahvaljuje se Vladi SR Njemačke za vrijednu donaciju, koja doprinosi boljoj zdravstvenoj zaštiti naših građana – rekla je Brčkalo.

Kochendörfer je izrazila nadu da se ovom donacijom može učiniti dodatni korak ka ublažavanju posljedica pandemije koronavirusa u BiH.

– Svi gajimo nadu da će se posredstvom vakcina ovaj virus pobijediti u cijelom svijetu te da ćemo se moći vratiti svom normalnom životu od prije pandemije – poručila je Kochendörfer.

Ovom donacijom je obuhvaćeno 36.480 brzih testova tipa “Clinitest” firme Siemens u ukupnoj vrijednosti od 151.027,20 eura. U januaru 2021. godine Njemačka je donirala 50 ventilatora i 10.000 puls-oksimetara ukupne vrijednosti od 530.000 eura.

Osim toga, za tekuću godinu planirana je potpora mikro projektima u vezi s pandemijom u vrijednosti višoj od 150.000 eura, a uskoro će biti realizirana i primopredaja 6,5 miliona zaštitnih maski u vrijednosti od 4,4 miliona eura, saopćeno je iz Ambasade SR Njemačke u BiH.