Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Je li odzvonilo “vječitim studentima” u Kantonu Sarajevo?

BiH

studenti4455
Foto: Ilustracija

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Nacrt zakona o visokom obrazovanju i uputila ga u javnu raspravu koja će trajati 60 dana.

Kantonalni premijer Elmedin Konaković kazao je da je ovo “najreformskiji zakon do sada” i da će konačno biti riješeni problemi u oblasti visokog obrazovanja.

– Niz je pokazatelja koji su nama kao osnivaču bili dovoljni da mijenjamo stvari u ovom sektoru. Pravimo veliki iskorak – istakao je Konaković.

Donošenje novog zakona o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevo, koji je Vlada krajem novembra utvrdila u formi Nacrta, izraz je potrebe za boljim uređenjem ove oblasti, bržom integracijom Univerziteta u Sarajevu uz njegovo efikasnije uključivanje u evropski prostor visokog obrazovanja.

Zakonskim rješenjima definiran je model integracije Univerziteta u Sarajevu koji podrazumijeva funkcionalnu integraciju svih procesa i službi organizacionih jedinica u sastavu Univerziteta te koji osigurava potpunu transparentnost svih procesa na Univerzitetu u Sarajevu.

Ono što predstavlja jednu od novina u odnosu na dosadašnja zakonska rješenja je propisana obaveza svih visokoškolskih ustanova da uspostave jedinstveni informacioni sistem te odrede i dodijele korisničku šifru resornom ministarstvu radi ostvarivanja kontinuiranog uvida u baze podataka.

Ovaj sistem, kako se navodi u pojašnjenju Nacrta zakona, će omogućiti visoki stepen transparentnosti i funkcionalne povezanosti svih procesa i on će obuhvatiti precizne i potpune podatke o studentima, zaposlenicima (akademskog i neakademskog osoblja) i angažiranom osoblju, nastavnom procesu i naučnoistraživačkom radu, imovini, prostornim i materijalno-tehničkim kapacitetima visokoškolske ustanove neophodnim za obavljanje registrirane djelatnosti.

Prvi put se zakonski obavezuje visokoškolska ustanova da osigura određene olakšice za kandidate – osobe s posebnim potrebama prilikom upisa u prvu studijsku godinu kao i za studente tokom studija.

Također, regulira se i polaganje ispita studenata pred komisijom, kao i pitanje prolaznosti studenata na provjerama znanja, odnosno ispitima, kao i pitanje postojanja sukoba interesa na visokoškolskoj ustanovi na ispitima, ali i u drugim slučajevima.

Kako je naglašeno, važna novina jeste i propisana obaveza visokoškolskih ustanova da kroz realizaciju nastavnog procesa pripreme studente za poslove koje će moći obavljati na osnovu dodijeljene diplome i to na način da su obavezne u završnoj godini studija osigurati da se nastavni proces najmanje jedan semestar realizira kao praktična nastava.

Premijer Konaković smatra da je to jedna od najznačajnijih stavki novog zakona jer studenti i s najboljim prosjekom nisu spremni za tržište rada.

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo, prema novom zakonu, obavezna je sarađivati s visokoškolskim ustanovama radi pribavljanja informacija i stvaranja mogućnosti za realizaciju praktične nastave kod pravnih subjekata u javnom i privatnom sektoru.

U dijelu zakona koji propisuje osnove za sticanje i gubitak statusa studenta novina je sadržana u činjenici da je osiguran društveno odgovorniji odnos studenata prema javnim sredstvima na način da student koji se finansira iz budžeta Kantona ne može obnavljati godinu studija na teret javnih sredstava i zadržati taj status.

Zastupnici su ovaj dio jednoglasno podržali i stava su da nije racionalno finansirati ”vječite studente”.

Resorni ministar Elvir Kazazović je pojasnio da će redovnim studentima, ”budžetskim studentima” koji ne pokazuju rezultate biti oduzet status, a da će na njihovo mjesto doći samofinansirajući koji redovno polažu ispite.

– Više nećemo finansirati studente koji ne uče, takve ćemo prebaciti u samofinansirajuće – kazao je Kazazović.

Zakon uređuje statuse akademskog osoblja, kriterije za njihov izbor. Također, zakonskim rješenjem predviđeno je da Registar publikacija utvrđuje resorno ministarstvo, a ne visokoškolska ustanova kao što je to bio slučaj u ranijim zakonskim tekstovima.

Precizno su propisani postupak i uvjeti za odobravanje angažmana člana akademskog osoblja na drugoj visokoškolskoj ustanovi. Kao uvjet za angažman na drugoj visokoškolskoj ustanovi propisana je obaveza člana akademskog osoblja da podnese pisani zahtjev dekanu u kojem se precizno moraju navesti zakonom propisani elementi.

Osim toga, uređuje se pitanje angažmana na drugoj organizacionoj jedinici, odnosno na fakultetu/akademiji u okviru iste visokoškolske ustanove, gdje je fokus na racionalizaciji i poštivanju standarda i normativa. Propisano je da članu akademskog osoblja prestaje radni odnos na visokoškolskoj ustanovi s navršenih 65 godina života.

U dijelu koji reguliše finansijsku integraciju, nadzor, izvještavanje i finansiranje predložene su novine u odnosu na dosadašnja zakonska rješenja te ustanovljeni mehanizmi za ostvarivanje transparentnosti u finansijskim tokovima na Univerzitetu u Sarajevu, kao javnoj visokoškolskoj ustanovi.

Predviđeno je da Vlada utvrđuje školarinu kao vrstu participacije troškova studija koju su obavezni plaćati studenti koji se finansiraju iz budžeta, dok je pravo visokoškolske ustanove kao javne ustanove da (Upravni odbor na prijedlog Senata) utvrdi školarinu kao vrstu participacije troškova studija koju su obavezni plaćati studenti koji sami snose troškove studija i to u svim statusima.