Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nermin salkić

Jedan od najboljih gastroenterologa u BiH napustio UKC i otišao u Njemačku

prof-dr-Nermin-Salkic
Foto: Screenshot

“Teško je savjetovati nekome ko je na početku karijere, ko ne može naći posao u struci, ko treba raditi za malu platu, da ne ide u drugu zemlju”, govorio je 2016. Salkić

Iz Bosne i Hercegovine, trbuhom za kruhom, proteklih godina otišao je veliki broj ljekara, stomatologa, specijalista, medicinskih sestara, tehničara i njegovatelja, a taj trend i dalje je aktuelan.

I dok jedni odlaze zbog boljih ekonomskih prilika i veće zarade drugi se ipak na takav životni korak odluče iz nekih drugih razloga što sasvim sigurno predstavlja veliki gubitak za našu zajednicu.

Tako je nedavno Univerzitetsko klinički centar Tuzla nedavno napustio prof. dr. med. sc. Nermin Salkić, gastroenterohepatolog koji će svolju karijari nastaviti izvan granica BiH odnosno u Njemačkoj, saznaje Tuzlanski.ba.

Prof. dr. Salkić bio je predsjednik Asocijacije gastroenterologa i hepatologa Bosne i Hercegovine što dovoljno govori o kakvom je stručnjaku riječ.

Prof. Salkić je specijalista interne medicine i subspecijalista gastroenterohepatologije, a istovremeno je bio i redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Tuzli.

Stručni i naučni interesi prof. Salkića su bolesti jetre, primarno fibroza i virusni hepatitis, transplantacija jetre i dijagnostika i tretman fokalnih promjena jetre, te potom inflamatorne bolesti crijeva i napredna digestivna endoskopija uključujući endoskopski ultrazvuk i endoskopiju video kapsulom.

Bio je zaposlen kao specijalista interne medicine, subspecijalista gastroenterohepatolog u Odjelu za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za interne bolesti JZU UKC Tuzla, na mjestu Koordinatora za transplantaciju jetre, a obnašao je i funkciju v.d. načelnika Klinike za interne bolesti JZU UKC Tuzla.

Također, član je Federalnog Povjerenstva FZZOR za tretman hroničnih virusnih hepatitisa i inflamatornih bolesti crijeva.

“Mislim da nigdje ne mogu živjeti bolje nego ovdje”

Mislim da nigdje ne mogu živjeti bolje nego ovdje i nigdje ne mogu doprinijeti više nego ovdje, svom narodu i svojoj zemlji. Tako je počeo svoju priču u intervjuu za Nezavisne novine 2016. godine Nermin Salkić (40), specijalista interne medicine, subspecijalista gastroenterohepatolog i voditelj tima za transplantaciju jetre u UKC Tuzla. U nastavku možete pročitati kompletan intervju koji je tada dao!

“Uspjeh ne dolazi preko noći bez obzira na talenat. Iza svakog uspjeha stoji puno truda i rada. Nekada se taj napor čini uzaludan, a nekada rezultira uspjesima, a to daje nadu da i ovdje imamo mogućnosti za prosperitet”, kaže ovaj uspješni mladi doktor, koji je svoje naučnoistraživačke radove objavio u najprestižnijim svjetskim medicinskim časopisima.

Zanimljivo je da njegov prvobitni poziv nije bila medicina. Naime, nakon završetka gimnazije želio je studirati informatiku, kojom se bavio od 4. razreda osnovne škole.

“Gimnaziju sam završio 1995. dok je još trajao rat, a jedini studij informatike u BiH je bio u Sarajevu. Pošto nisam želio da studiram izvan BiH, sljedeći dovoljno zahtjevan fakultet je bila medicina”, priča Salkić.

Dodaje da mu nije krivo što nije studirao informatiku jer se medicinom ne može baviti iz hobija, a svakom drugom oblasti, pa i informatikom, može.

Nakon šest godina studiranja medicine, pripravničkog staža i specijalizacije u Tuzli, uglavnom se usavršavao u Engleskoj, Njemačkoj, Austriji i Hrvatskoj. Magistrirao je 2006. na Medicinskom fakultetu Tuzla, dvije godine poslije i doktorirao, a sada predaje kao vanredni profesor. Usavršavajući znanje učestvovao je na mnogim simpozijumima i kongresima.

“Kvalitetan ljekar mora konstantno ulagati u svoju edukaciju jer je medicina danas jedna od najdinamičnijih oblasti ljudskog znanja. To uzima dosta vremena i truda i to je u principu najveći danak koji moramo platiti kada govorimo o odricanju”, ističe Salkić.

Smatra da su mogućnosti za rad, usavršavanje i istraživanje doktora u BiH loše zbog slabih izdvajanja za nauku i činjenice da vrhunska nauka zahtijeva finansijska sredstva.

“Međutim, nedostatak resursa ne smije biti izgovor da sami sebe amputiramo i lišimo naučne radoznalosti”, ističe Salkić.

Naučna radoznalost i ambicija da uspije u nemogućim uslovima Salkića su dovele i do saradnika i urednika eminentnih medicinskih časopisa. On je stalni član uredništva tri naučna medicinska časopisa. Riječ je o “Bosnian Journal of Basic Medical Sciences”, koji je internacionalni časopis sa sjedištem u BiH, te međunarodnim časopisima “Hepatitis Monthly” i “Endocrinology, Oncology and Metabolism”.

Stalni je recenzent za najjači svjetski časopis iz oblasti gastrointestinalne endoskopije američkog “Gastrointestinal Endoscopy”, a povremeni je recenzent za još desetak časopisa iz oblasti gastroenterologije, hepatologije i interne medicine.

“Trudim se da svoj znanstveni opus fokusiram na časopise indeksirane na Current Contents indeksaciji, a to su najkvalitetniji časopisi s vrlo strogim kriterijima, tako da je većina mojih radova u njima i publicirana. Jako je bitno za nekoga ko se bavi istraživanjima u medicini da svoje rezultate publicira u što boljim časopisima”, ističe Salkić.

Smatra da se na takav način ne diže samo lični rejting istraživača, nego i institucije i zemlje iz koje istraživač dolazi.

Svojim najvećim uspjehom smatra publikaciju meta-analize u jednom od najprestižnijih svjetskih časopisa iz oblasti gastroenterologije “The American Journal of Gastroenterology”.

To je časopis koji objavljuje desetak posto svih pristiglih radova i koji objavi isključivo iznimno kvalitetne naučne radove.

Osim toga, Salkić je ponosan na novi metod za neinvazivnu dijagnostiku fibroze jetre, koji je prezentiran u vrhunskom međunarodnom časopisu “European Journal of Internal Medicine”.

Ističe da su on i njegove kolege s UKC Tuzla radili istraživanje na polju virusnih hepatitisa, koji su veliki problem u BiH, te da su uradili puno i oko epidemiloških istraživanja raznih stanja bolesti vezanih za probavu.

“Naši doktori mogu parirati svjetskim ljekarima”

Posebno ističe transplantacije jetre jer je UKC Tuzla jedini centar u BiH u kojem se trenutno rade presađivanja ovog organa.

“Naši doktori mogu parirati svjetskim ljekarima jer su veoma široko obrazovani. Nedostaju nam resursi jer je medicina veoma skupa. I to je glavni faktor koji nas ograničava”, kaže ovaj mladi doktor.

Smatra da je neophodno i poboljšanje ukupnog zdravstvenog sistema.

“Zato naši ljudi kada odu na Zapad pokazuju izvanredne rezultate jer imaju priliku raditi u sredinama koje ih ne ograničavaju”, kaže Salkić.

Priznaje da je često i sam u iskušenju da odgovori na mnogobrojne ponude iz inostranstva, ali da ipak smatra da ovdje može najviše doprinijeti.

“Teško je savjetovati nekome ko je na početku karijere, ko ne može naći posao u struci, ko treba raditi za malu platu, da ne ide u drugu zemlju, gdje može posao dobiti odmah za puno bolju platu i u atraktivnim granama medicine”, kaže Salkić.

Upozorava da ipak ni tamo ne cvjetaju ruže svima.

“Tako se, na primjer, u Njemačkoj, gdje ima mnogo njemačkih ljekara, teško probiti do vrha i dospjeti do vrhunskih centara koji pružaju priliku za medicinska istraživanja”, kazao je na kraju tog intervju dr. Salkić. No, izgleda da je njegovo znanje Nijemcima bilo sasvim dovoljno! Nažalost po nas!