Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jedan od najpoznatijih savremenih američkih politologa stiže u Sarajevo

Francis Fukuyama1

Jedan od najpoznatijih američkih i svjetskih intelektualaca Francis Fukuyama održat će 3. juna predavanje u sarajevskom Domu armije, a dan kasnije i na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Javno predavanje bit će održano u organizaciji Fakulteta političkih nauka, Centra za izborne studije, Transparency Internationala BiH i Udruženja “Zašto ne”, a u sve sklopu akademije za razvoj javnih politika koja traje od 3. do 7. jula.

Akademija, koju će voditi sam Fukuyama, jedan od vjerovatno najpoznatijih savremenih američkih politologa, okupit će 30 polaznika iz cjele regije. Na društvenim mežama postoji veliki interes za javna predavanja uglednog intelektualaca.

– Profesor Fukuyama će održati javna predavanja na kojima će govorit o problemu i izazovima korupcije, te kako odgovoriti na problem korupcije. Također, bliži se 25. godišnjica njegove poznate knjige “Kraj historije i posljednji čovjek”. S obzirom na stavove koje profesor Fukuyama iznio u sovjim djelima, a koje, kao što je poznato, neki podržavaju, a drugi spore, mi ćemo nastojati potaknuti i debatu o tome da li je ovo kraj historije ili kraj demokratije i kakve izazove to sa sobom nosi – kazao je za INS Sead Turčalo, profesor na Fakultetu političkih nauk u Sarajevu.

Fukuyama se proslavio svojim esejom “Kraj povijesti”, napisanim nakon pada SSSR-a, u kojem je tvrdio da je liberalni kapitalizam vječno pobijedio. Danas je žestok kritičar američkog predsjednika Donalda Trumpa, a svojevremno je kazao da je vrijeme za pobunu ljevice. Nerijetko je komentirao i dešavanja na našim prostorima, pa je izjavio da je “Jugoslavija mogla opstati bez tragedije”.