Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

naša stranka

Jedan od roditelja djece s teškoćama imat će skraćeno radno vrijeme ako to dozvoli Dom naroda

dom naroda

– Ostaje još da bude usvojen u Domu naroda BiH. Nadam se da će kod delegata u Domu naroda prevladati interes za roditelje i djecu, a ne želja da ne prođe ništa što dolazi iz opozicije – kazala je Marinković-Lepić, saopćeno je iz Naše stranke

Na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma BiH usvojen je Zakon o izmjenama Zakona o radu u institucijama koji su predložile Mirjana Marinković-Lepić i Aida Baručija, zastupnice Kluba Naša stranka-Nezavisni blok. Izmjenama se olakšava briga roditeljima za djecu s teškoćama.

– Prema trenutnom rješenju, pravo na skraćeno radno vrijeme imali su samohrani roditelji djece s težim oblicima invaliditeta ili poteškoćama u razvoju. Moram reći da zakon krajnje ponižavajuće i za roditelje i za samu djecu koristi termin ‘teže hendikepirano dijete’, što dovoljno govori koliko je nerazumijevanja prisutno u samom zakonodavstvu prema ovoj populaciji. Našom predloženom i usvojenom izmjenom pravo na skraćeno radno vrijeme, pored samohranih roditelja, imao bi i jedan od roditelja u slučaju ako su oba roditelja zaposlena – kazala je zastupnica Marinković-Lepić.

Dodala je da je borba za usvajanje ovih izmjena trajala dvije godine.

– Ostaje još da bude usvojen u Domu naroda BiH. Nadam se da će kod delegata u Domu naroda prevladati interes za roditelje i djecu, a ne želja da ne prođe ništa što dolazi iz opozicije – kazala je Marinković-Lepić, saopćeno je iz Naše stranke.