Skupština KS

Jednoglasno usvojen Nacrt zakon o porijeklu imovine

skupstina ks

Premijer KS Edin Forto zahvalio je zastupnicima na podršci ovom zakonu te kazao da je “ovo historijski momenat za Kanton Sarajevo kao i početak jednog novog načina vođenja politike”

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo jednoglasno su usvojili Nacrt zakona o prijavljivanju, utvrđivanju porijekla i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika KS, te su ga uputili u javnu raspravu koja će trajati 60 dana.

Premijer KS Edin Forto zahvalio je zastupnicima na podršci ovom zakonu te kazao da je “ovo historijski momenat za Kanton Sarajevo kao i početak jednog novog načina vođenja politike”.

Istakla je da se usvajanjem Nacrta zakona šalje jasnu poruku političke volje da svi javni dužnosnici javni interes stave ispred svog privatnog.

“Trenutno imamo situaciju da ministri, na primjer, niti bilo ko od imenovanih osoba u javnim institucijama i preduzećima čiji je osnivač Kanton nikome ne podnose izjave o imovini jer nema zakonskog rješenja koji bi ih na to obavezivalo”, navela je ministrica Pravde i uprave KS Lejla Brčić.

Upućen je poziv zainteresiranim organizacijama i institucijama iz vladinog i nevladinog sektora, kao i građanima, da se uključe u javnu raspravu radi donošenja što kvalitetnijeg teksta prijedloga zakona.