Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

trovanje hranom

Jeli kebabe i sendviče u Srebreniku, čak 71 osoba završila kod ljekara

Kebab

Hranom su se otrovali grNa osnovu priklupljenih podataka od uposlenika došlo se do saznanja da majonezu duži niz godina pripremaju u kućnoj radinostiađani Srebrenika, ali i Gradačca, Gračanice i Tuzle

Čak 71 osoba zatražila je ljekarsku pomoć nakon što su u jednom objektu brze hrane u Srebreniku jeli kebabe i sendviče. Njih 22 je hospitalizirano na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, dok su svi ostali, nakon ukazane ljekarske pomoći, otpušteni kućama, javlja Dnevni avaz.

U međuvremenu su ljekari Doma zdravlja Srebrenik proglasili epidemiju trovanja hranom, a o svemu je obaviješten Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

– U kontaktu smo s higijensko-epidemiološkim službama s područja TK i radimo na saniranju epidemije – izjavio je dr. Blaško Topalović iz Zavoda za javno zdravstvo TK.

Hranom su se otrovali građani Srebrenika, ali i Gradačca, Gračanice i Tuzle. Veliki problem predstavlja nedostatak sanitarnih inspektora u Srebreniku, Gradačcu i Gračanici te su zbog toga na ovom slučaju angažirani i federalni sanitarni inspektori.

Iz objekta gdje su kupovani kebabi i sendviči izuzeti su dokazi, a fast-food je zapečaćen.

U izvještaju Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona između ostalog se navodi:

“Izbijanje simptoma kod svih pacijenata može se epidemiološki povezati s konzumacijom hrane (kebab, doner sa majonezom i salatama) u objektu brze prehrane „FRESH“ Srebrenik. Na osnovu priklupljenih podataka od uposlenika došlo se do saznanja da majonezu duži niz godina pripremaju u kućnoj radinosti.”