Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potpredsjednik SDA

Mušić: Promoviranje tzv. Herceg-Bosne može samo nanijeti štetu bh. Hrvatima

edin music333

Nikakve „europske vrijednosti“ nisu, niti mogu biti formiranje paradržava, zalaganje za etničke podjele i segregaciju, ili slavljenje zločinaca koji su bili na čelu te tzv. Herceg-Bosne, a pred Haškim tribunalom su presuđeni za udruženi zločinački poduhvat

Tvrdnje čelnika HDZ-a, prije svih Dragana Čovića i Bože Ljubića, da je „stvaranjem Herceg-Bosne stvorena Bosna i Hercegovina“, te da je ta paradržavna tvorevina „putokaz za ustavna rješenja u BiH“, potpuno su neutemeljene i u teškoj zavadi s historijskim činjenicama, smatra Edin Mušić, potpredsjednik SDA.

On ističe da ove tvrdnje jasno i nedvosmisleno otkrivaju da je cilj HDZ-ove politike etnička segregacija Bosne i Hercegovine.

-Taj cilj se samo maskira pričom o navodnoj nejadnakopravnosti i lažnim samopredstavljanjem kao „nositelja europskih vrijednosti“.

Nikakve „europske vrijednosti“ nisu, niti mogu biti formiranje paradržava, zalaganje za etničke podjele i segregaciju, ili slavljenje zločinaca koji su bili na čelu te tzv. Herceg-Bosne, a pred Haškim tribunalom su presuđeni za udruženi zločinački poduhvat, kaže Mušić.

Promoviranje tzv. Herceg-Bosne, čije je postojanje obilježeno UZP-om, razaranjima čitavih gradova, logorima i teškim ratnim zločinima, kao „putokaza za ustavna rješenja“, dodaje, može imati pogubne posljedice za sve, a naročito za bh. Hrvate.

-Jer, upravo takva politika HDZ-a je doprinijela da u BiH danas živi skoro polovina Hrvata manje nego 1991. godine, te da ih u manjem bh. entitetu skoro pa nema.

Saradnja HDZ-a s Dodikovim SNSD-om s dugoročnim ciljem etničke podjele BiH i promoviranje tzv. Herceg-Bosne, neće dati rezultate, ali će dodatno usložniti odnose Bošnjaka i Hrvata. Upravo ova dva naroda žive izmiješano na najvećem dijelu teritorije BiH i trebalo bi da imaju zajednički interes. Zato bi za sve, a naročito za bh. Hrvate, bilo mnogo korisnije da je politika HDZ-a dijametralno suprotna od aktuelne, zaključuje Mušić u saopćenju SDA.