Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jelka Milićević: Bolni procesi se ne mogu odgoditi, čeka nas teška godina

BiH

jelka milicevic ministrica

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević izjavila je u srijedu kako Vlada FBiH planira saradnju s komercijalnim bankama koja će po dinamici i visini biti nadomjestak MMF-u, te najavila uštede i tešku godinu za Federaciju.

“Uštede će biti na svim nivoima. Procjenjuje se da će se na plaćama i naknadama troškova budžetskih korisnika, kao i na doprinosima uštedjeti oko 15 miliona maraka, a u okviru izdataka za materijal, sitni inventar i usluge predviđa se ušteda od oko 4 miliona maraka”, kazala je za Fenu ministrica finansija.

[pull_quote_right]Ustvrdila je i kako Federaciju BiH ne čeka grčki scenarij jer nismo u istoj situaciji[/pull_quote_right]

Ponovila je kako Vlada ne želi ugroziti socijalno najosjetljivije kategorije (penzioneri, invalidi po različitim kategorijama…), te da se vode posebne aktivnosti na izmirivanju poticaja za poljoprivrednu proizvodnju.

“Mislimo da ćemo u narednih desetak dana iznaći načina da isplatimo značajan dio”, istaknula je.

Po njenim riječima, Vlada FBiH i Federalno ministarstvo finansija vode aktivnosti u dva pravca; prvi kroz uštede na rashodovnoj strani, odnosno smanjenje materijalnih i tekućih troškova, ograničavanje zapošljavanja u javnoj upravi i javnim preduzećima te drugi kroz povećanje poreznih prihoda, prvenstveno direktnih poreza.

“Planiramo i saradnju s komercijalnim bankama koja će po dinamici i visini biti nadomjestak MMF-u u ovom trenutku”, naglasila je ona.

Što se, pak, tiče saradnje s MMF-om ministrica je kazala:

“S Međunarodnim monetarnim fondom su još uvijek otvorena pitanja jer smo malo neozbiljni pa su nas stavili na čekanje, ali još uvijek očekujemo punu saradnju i partnerski odnos s MMF-om”.

Ustvrdila je i kako Federaciju BiH ne čeka grčki scenarij jer nismo u istoj situaciji.

“Mi imamo rezerve koje moramo iskoristiti vezano za finansijsku stabilnost, prvenstveno kroz finansijsku i poreznu disciplinu”, ističe Milićević.

“S obzirom na Program koji je usvojila Vlada FBiH i politiku koju provodi, najavili smo bolne procese i ne možemo ih odložiti ako želimo dobro građanima Federacije u idućim godinama. Ovo će biti teška godina, ali uz jasan koncept reformskih mjera trebamo imati podršku i građana i sredstava informisanja i 2015. godinu usmjeriti u pravcu konsolidiranja, reorganiziranja i restrukturiranja i u državnoj upravi i u privredi”, zaključila je federalna ministrica finasija.