Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Matthew Rycroft: Finalna uvreda žrtvama i preživjelima iz Srebrenice

BiH

Matthew Rycroft

Rezolucija o Srebrenici nije izglasana u Vijeću sigurnosti UN-a. Bila je potrebna dvotrećinska većina, odnosno saglasnost devet od 15 članica Vijeća sigurnosti UN-a, bez uloženog veta.

Za predloženi tekst rezolucije o Srebrenici glasalo je 10 zemalja: Velika Britanija, SAD, Jordan, ČAD, Francuska, Španija, Litvanija, Malezija, Novi Zeland i Čile.

[pull_quote_right]Jordan zamolio da sve članice UN-a podrže rad Međunarodnog suda pravde, kao i rad Haaškog Tribunala[/pull_quote_right]

ČAD, za razliku od Angole i Nigerije, koja su ostale suzdržane iz reda afričkih zemalja, je podržao nacrt rezolucije. Njihov predstavnik prisjetio se Ruande, gdje je genocid 2013. godine priznat u istoj zgradi i sali u kojoj su delegati sjedili danas, kada se glasalo o srebreničkoj rezoluciji.

Žal za neusvajanjem rezolucije izrazio je i Jordan.

“Dvadeset godina kasnije se moramo zaustaviti i pitati šta da učinimo kako se ovo nikad nigdje bi bi ponovilo”, riječi su predstavnika Jordana.

“Poticanje na mržnju otvara vrata nasilju, kakav je počinjen prije 20 godine, kojeg se danas sjećamo”.

Jordan zamolio da sve članice UN-a podrže rad Međunarodnog suda pravde, kao i rad Haaškog Tribunala.

[pull_quote_center]Znali smo šta se u Srebrenici dešava. Nismo djelovali. Posljedica našeg nedjelovanja osjećamo i danas[/pull_quote_center]

Dirljiv govor uputio je predstavnik Malezije, Ramlan Ibrahim, koji je, kako je istakao već jednom prisustvao na komemoraciji žrtava srebreničkog masakra 11. jula u memorijalnom centru u Potočarima.

“Nakon Holokausta, Ruande i Srebrenice moramo se zapitati, koliko ćemo još puta reći ‘nikad više’, i kako smo to mogli spriječiti”, kazao je predstavnik Malezije pri UN-u, Ramlan Ibrahim, zemlje koja je glasala za usvajanje rezolucije.

U konačnici, riječ je uzeo predstavnik Velike Britanije, Matthew Rycroft, budući da je njegova zemlja i predložila nacrt rezolucije o Srebrenici.

“Bit naše rezolucije jeste pomirenje. Pomirenje se zasniva na činjenicama. Činjenica je da je u Srebrenici počinjen genocid”, kazao je britanski predstavnik pri Vijeću sigurnosti UN-a., dodavši da je negiranje genocida “finalna uvreda žrtvama i preživjelima”.

“Danas je ovo vijeće imali priliku da spasi buduće generacije od rata. Pedeset godina nakon formiranja UN-a podbacili smo u misiji da rat ne dođe u Evropu ponovo. Došao je, i to u Srebrenicu, mali grad na istoku BiH. Znali smo šta se u Srebrenici dešava. Nismo djelovali. Posljedica našeg nedjelovanja osjećamo i danas. Sudan, Sirija i ISIL-ova zlodjela su novi dokaz da smo podbacili”, istakao je britanski predstavnik pri Vijeću sigurnosti UN-a.

Sve ostale zemlje, koje su podržale rezoluciju na glasanju u Vijeću sigurnosti UN-a, izrazile su solidarnost sa Bosnom i Hercegovinom, njenim žrtvama, te obećale da će ohrabrivati njen narod na putu ka pomirenju.