Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jerlagić: Stranka za BiH ostaje u političkom savezu sa SDA i A-SDA

jerlagic

Predsjedništvo Stranke za BiH je na današnjoj sjednici donijelo odluku da ta stranka ostaje u političkom savezu parlamentarne većine sa blokom SDA i A-SDA, kako je to bilo i napravljeno prije tri mjeseca.

Predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić je izjavio novinarima da će ta stranka podržati Reformsku agendu i sve zakone koji se tiču Reformske agende. Također, podržat će britansko-njemačku inicijativu i ostati dosljedni provođenju svih akata vezanih za tu inicijativu.

– Bit ćemo dio ovog probosanskog saveza, a na neki način biti vezivno tkivo u vezi probosanskog saveza i bošnjačkog jedinstva, jer smatramo da je to naša patriotska obaveza i da je to dio one državničke politike koju baštini Stranka za BiH – naveo je Jerlagić.

On ističe da je, kada nije bilo nikakvih nagovještaja o novoj koaliciji između SDA i Saveza za bolju budućnost BiH, Stranka za BiH uskočila da podrži najkrupniji, najteži zakon, Zakon o radu, „da se kotač krene kretati naprijed, a ne da se stane i da se krene nazad“.

Što se tiče puta BiH ka EU i NATO-u, Stranka za BiH podržava sve aktivnosti, ali također i harmonizaciju zakona između BiH i EU.

Jerlagić je kazao da je u subotu imao duži razgovor s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, te da ga je upoznao s jednim od uslova, političkim uslovom, opstanka Stranke za BiH u ovom savezu.

– On će se ticati aneksa Stranke za BiH na postojeći politički sporazum koji imamo iz augusta ove godine. Zahtijevat ćemo od SDA da se obaveže da će biti garant, da neće dopustiti da dođe do bilo kakvih etnonacionalnih podjela unutar BiH i stvaranja pretpostavki za formiranje novih teritorijalnih podjela i novih entitetskih jedinica zasnovanih na etnonacionalonom principu – potcrtao je Jerlagić.

Po njegovim riječima, to će biti jedan uslov koji će u formi aneksa ići na postojeći politički sporazum koji imaju sa SDA.

Jerlagić je naveo da, što se tiče Stranke za BiH, njih izvršne pozicije ne zanimaju i na njima neće insistirati.

– Ako to bude ponuda od SDA, kako je rekao Bakir Izetbegović, onda ćemo i razgovarati na tu temu. Ali što se tiče Stranke za BiH, nećemo insistirati na izvršnim pozicijama unutar Vlade FBiH – istaknuo je Jerlagić.

Dodao je kako žele da budu dio probosanskog fronta, jer smatraju da treba poslati danas takvu sliku iz Sarajeva, iz BiH, „da se stvara probosanski fronti i da se stvara bošnjačko jedinstvo“.