Jerlagić za Fokus.ba: Dodik je svjestan da RS-u prijeti ekonomska likvidacija

jerlagic

Predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić izjavio je u intervjuu za Fokus.ba da se niko normalan u BiH neće upustiti u avanturu referenduma kao Katalonija te da je predsjednik RS-a Milorad Dodik duboko svjestan ekonomskog stanja u kojem se nalazi entitet Republika Srpska.

“Ekonomskim rječnikom, to je likvidacija”, naveo je Jerlagić.

Za naš portal Jerlagić je govorio o svojoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH na izborima naredne godine, “obruču kompletnog sivila koje je obuhvatilo BiH”, radu pravosudnih institucija u BiH, nekadašnjem predsjedniku Stranke za BiH Harisu Silajdžiću, a osvrnuo se i na brojne probleme u preduzeću Elektroprivreda BiH.

Dosta je napetosti na političkoj sceni u BiH. Je li već počela predizborna kampanja na svim nivoima vlasti?

Predizborna kampanja nije počela zvanično, ali po svemu što se dešava, može se reći da je ona praktično u punom jeku. To ukazuje na loš rad stranaka koje su na vlasti i otvorena vrata za djelovanje opozicije. Čujemo komentare lidera stranaka na vlasti da nije dobro da predizborna kampanja počinje ovako rano, ali valjda bi se oni trebali zapitati šta je razlog tome i šta su oni učinili da do toga ne dođe.

Kako gledate na činjenicu da se zvanične institucije sistema, vjerski praznici ali i žrtve proteklog rata iskorištavaju za tu predizbornu kampanju?

Žalosno je to da su institucije, a i građani koje ste nabrojali predmetom manipulacija u predizbornim kampanjama. Predizborne kampanje bi trebale nuditi rješenja, a ne bazirati kampanje na ispraznim temama, retrogradnoj retorici, klero-nacionalizmima itd. Posebna priča su kojekakva udruženja čiji rad podržavaju vladajuće stranke koja su ujedno i njihova najjača glasačka mašinerija.

Kandidat ste za člana Predsjedništva BiH. Očekujete li podršku nekih drugih stranaka i je li bilo razgovora na tu temu u proteklom periodu?

Očekujem podršku, ali prije svega moram pokazati i dokazati da će ono što ću ponuditi biti drugačije od ovoga što gledamo danas i da će neko imati razloga da podrži moju kandidaturu.

Moja kampanja će biti vezana uz nekoliko po meni veoma bitnih stvari koje će donijeti promjene na bolje u BiH. Prije svega rad na političkoj stabilnosti i pravnoj sigurnosti. To je osnov za, rekao bih povratak stranih investicija, kojih već dugo nema u BiH. Otvaranje ‘’teških’’ tema sa susjedima, kao što su granice, imovina pasivnog podbilansa sa Hrvatskom, električna energija sa hidroelektrana na Drini u posljednih 25 godina sa Srbijom itd.

Davanje šansi sposobnim nad podobnim, odnosno principi merit sistema, vratiti ‘’institut konkursa’’ na djelo. To će biti šansa za mlade i obrazovane ljude. PROBOJ – probosansko – hercegovačko jedinstvo, a s druge strane proboj iz obruča kompletnog sivila koje je obuhvatilo BiH: korupcije, kriminala, sive ekonomije, nepotizma, klero-nacionalizma, lažnog morala, nemorala, trgovine diplomama…

Oštar ste kritičar politike Milorada Dodika i njegovih poziva za otcjepljenjem RS-a. Je li tako nešto uopšte izvodivo i šta ako zaista bude raspisan referendum kao, primjerice, u Kataloniji?

Dodik je davno prošlo vrijeme. Ta retorika je i njemu postala dosadna. Dodik nema drugog izbora nego da podgrijava takvo stanje i on samo čeka na adekvatnog sagovornika sa druge strane kako bi pokušao na takvoj retorici opstati na vlasti. Vjerujem da je duboko svjestan ekonomskog stanja u kojem se nalazi entitet Republika Srpska. Ekonomskim rječnikom rečeno, to je likvidacija, a ne stečaj.

Svjedoci smo kako je prošao pokušaj referenduma u Kataloniji i vjerujem da niko normalan neće ni pokušati krenuti u tu avanturu. Međunarodna zajednica nikada neće priznati takve hazarderske neustavne pokušaje, niti će sjesti za isti sto sa nekim ko pokušava secesijskim metodama odvojiti jedan dio cjelovite i jedinstvene Bosne i Hercegovine.

Kako gledate na rad pravosudnih insitucija u BiH, budući da ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić otvoreno kaže da Tužilaštvo BiH ništa ne radi i da nema istraga protiv tajkuna niti koruptivnih zvaničnika?

Ja vjerovatno ne raspolažem istim informacijama koje ima gospodin Mektić, ali sam duboko ubjeđen da Sud i Tužilaštvo BiH nemaju dovoljno elemenata za pokretanje istraga protiv takozvanih tajkuna ili koruptivnih zvaničnika i da je to osnovni razlog zbog čega se ne pokreću istrage protiv njih.

S druge strane imamo i pritiske iz entiteta Republika Srpska da se onemogući rad Suda i Tužilaštva BiH zbog njegovog djelovanja, koje nije baš po volji Dodika. Valjda bi ih ostavio na miru kada bi radili po njegovom nalogu.

Da li ste vi ili kolege iz stranke u kontaktu sa nekadašnjim predsjednikom stranke gospodinom Harisom Silajdžićem vezano za aktuelnu političku ili ekonomsku situaciju u BiH?

Kontakata sa gospodinom Harisom Silajdžićem je bilo i ima ih i danas. Vrijeme koje je iza nas (posljednjih sedam godina) je pokazalo koliko je BiH stagnirala od kako na političkoj sceni nema Harisa Silajdžića i Stranke za BiH. Priliv stranih investicija je gotovo deseterostruko manji, politička stabilnost je na najnižem postratnom nivou. Pravna sigurnost takođe. A mi gotovo svaki dan od stranaka na vlasti slušamo poruke tipa ‘’vjerujete li vi nama ili svojim očima?’’

Bili ste direktor Elektroprivrede BiH. Kako gledate na finansijski gubitak ovog preduzeća u proteklom periodu i aferu o zapošljavanju koja je rezultirala hapšenjem pojedinih zvaničnika?

Finansijski gubitak od 28 miliona KM za prvih osam mjeseci ove godine je nastao kao spoj nesposobnosti, neznanja, pa vjerovatno i kriminala. Mada će o ovome trećem konačnu riječ dati istražni organi.

Ako znamo da su određeni troškovi smanjeni, da je proizvodnja na zavidnom nivou, da su zalihe uglja u relativno dobrom stanju, onda je lako zaključiti da je problem ovolikog gubitka u lošoj prodaji, odnosno u kupovini električne energije. I prije sam govorio o lošim ugovorima po EP BiH sa Aluminijskim kombinatom Mostar koji su proizveli značajan gubitak, kao i o lošem planiranju u prvom i drugom kvartalu ove godine i kupovini struje na berzi po enormnim cijenama, znatno većim od proizvodnih cijena EP BiH. Prodaji struje po cijanama nižim od proizvodnih cijena itd. Ovo su sve razlozi zbog kojih je nastao najveći gubitak u posljednih dvanaest godina.

Što se tiče afere sa zapošljavanjem, reći ću kratko da sam dugo upozoravao da se u EPBiH mora vratiti transparentni ‘’institut konkursa’’, a ne isključivo zapošljavanje po stranačkoj podobnosti. Čuo sam da se u EP BiH u zadnje vrijeme ponavlja da je sa odlaskom Uprave na čijem sam bio čelu, nestao i ‘’institut konkursa’’.
Attachments