Jesen kuca na vrata: Pred nama kišovit i oblačan dan

BiH

kisa-sarajevo

U Bosni i Hercegovini danas pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini kiša se očekuje uglavnom u istočnim područjima i na krajnjem jugu, u ostalim dijelovima slabije padavine.

U Bosni najviše kiše u istočnim i sjeveroistočnim područjima. Slabije padavine u centralnim i sjevernim dijelovima Bosne.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 13 i 19, na jugu zemlje od 20 do 24 stepena.

U Sarajevu oblačno sa kišom prije podne, temperatura zraka između 10 i 15 stepeni.
Prema prikupljenim informacijama, saobraćaj se na većini putnih pravaca u BiH odvija po pretežno suhom i mjestimično mokrom kolovozu, saopćio je Bh. auto-moto klub (BIHAMK).
Frekvencija vozila je pojačana posebno u većim gradskim centrima.

Vozači se savjetuju da voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila.

Zbog radova na sanaciji dilatacionih naprava na dva mosta na dionici autoputa A-1 Podlugovi-Sarajevo sjever, saobraćaj se (u dužini od cca četiri km) odvija dvosmjerno, desnom kolovoznom trakom.

Zbog sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj za vozila preko sedam tona na sjevernom ulazu u Mostar (na dijelu od Zalika do Narodnog pozorišta), a alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je južni ulaz u Mostar.

Do kraćih zastoja dolazi na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi i gdje je izmjenjen režim saobraćanja.

Izdvajaju se putni pravici Konjic-Jablanica-Prozor, Doboj-Gračanica, Čelinac-Kotor Varoš, Čapljina-Stolac, kao i radove u Mostaru (prolaz kroz grad).

Prema informacijama prikupljenim od Granične policije BiH na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 20 minuta.

Zbog početka nove školske godine u pojedinim dijelovima BiH povećan je broj djece na ulicama, tako da se vozači pozivaju na dodatni oprez i obavezno poštivanje ograničenja, posebno u blizini škola.