Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi Dodikov napad

Jesu li novinari neprijatelji Republike Srpske: “Velika je odgovornost građana u RS koji ćute”

novinari
Foto: Unsplash
Ilustracija

Dodik je u subotu ustvrdio da je sa četiri miliona funti Velika Britanija finansirala pomenute medije kako bi pripremili atmosferu progona rukovodstva Republike Srpske i izdajnički se odnosili prema samom entitetu

Mediji i novinari u Republici Srpskoj u ovom trenutku su u najvećoj opasnosti u Evropi, nakon direktnih optužbi koje je u subotu iznio predsjednik ovog entiteta Milorad Dodik. Rekao je to za BHT1 Branko Todorović, predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj. Todorović kaže da sa zabrinutošću treba pratiti razvoj situacije, nakon što je Dodik pojedine novinare i medije nazvao neprijateljima koji rade na rušenju Republike Srpske.

Do sada najdirektnije i najoštrije Milorad Dodik okomio se na portale Buka i Capital, te televizije N1 i BN. Uzvraćeno mu je najavom kolektivne tužbe zbog neistina i dovođenja u opasnost novinara koji rade u ovim medijima.

-Kao neko ko ima toliku moć gotovo apsolutnu se okomi s takvim siledžijstvom prema medijima koji nemaju ni blizu takvu sigurnost ni zaštitu to je znak prije svega kukavičluka. S druge strane takvo obraćanje znači opasnost za sve nas pomenute jer kada vas napadne najmoćnniji čovjek ove države onda se zapitate da li će sistem reagovati ako vas neko napadne – kaže Aleksandar Trifunović, urednik portala Buka.

Dodik je u subotu ustvrdio da je sa četiri miliona funti Velika Britanija finansirala pomenute medije kako bi pripremili atmosferu progona rukovodstva Republike Srpske i izdajnički se odnosili prema samom entitetu. Objasnićemo kako, rekao je, da bi se nakon postavljenog pitanja okomio lično na novinara N1.

-Vi ste stvakako naš neprijatelj. Vi ste neprijatelj srpskog naroda i RS. Ako ti lično nisi, onda napusti tu medijsku kuću – rekao je predsjednik RS MIlorad Dodik.

-Nastupajući sa tih pozicija, kao i sa pozicije osobe koja ima stvarnu, faktičku kontrolu nad svim polugama vlasti u Republici Srpskoj, između ostalog i onim izvršno-represivnim, izjavama protiv medija i novinara, Milorad Dodik je pored iznošenja neistina, ujedno i ozbiljno ugrozio sigurnost novinara ovih medija direktno im stavljajući „mete na čelo”.”

Brojne su reakcije novinarskih udruženja kao i organizacija civilnog društva. Asocijacija Safe Jourtnalists, koja na Zapadnom Balkanu okuplja više od 8000 novinara, pozvala je na sankcionisanje prijetnji novinarima, a političare na uzdržanost. Kuća ljudskih prava iz Banjaluke upozorava.

-Velika je odgovornost građana u RS koji ćute ili koji nijemo podržavaju procese koji ne samo da nisu demokratski nego to su procesi koji sprečavaju te građane da saznaju istinu o tome kako se troši državni novac kako se vlast zloupotrebljava i kako zapravo RS ide u jednom pravcu nestanka – kaže Branko Todorović, predsjednik Odbora za ljudska prava u RS.

Tužioci moraju da reaguju na otvoreni lov na novinare imajući u vidu broj ljudi sklonih nasilju, kaže predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava.

Milorad Dodik je nove optužbe izrekao nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu protiv njega zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika. Dodik je i inicijator kriminalizacije klevete u RS. Sada bi mogao biti prvi koji će se suočiti sa optužbom za klevetu.