BiH

antisemitizam

Jevrejska opština Sarajevo: Izjava Taubera je njegov lični stav

02/04/2021

Ističu da je antisemitizam mržnja prema Jevrejima koja se iskazuje na različite načine među kojim je i korištenje simbola i slika koji se povezuju sa klasičnim antisemitizmom

Iz Jevrejske opštine Sarajevo saopćeno je da je izjava koju je Elijas Eli Tauber dao medijima da je “crtanje kukastog krsta na smrtovnici Želimira Altarca Čička rezultat obijesnog ponašanja a ne antisemitizam”, njegov je lični stav.

Ističu da je antisemitizam mržnja prema Jevrejima koja se iskazuje na različite načine među kojim je i korištenje simbola i slika koji se povezuju sa klasičnim antisemitizmom.

Također, navode da obijest i neobaviještenost ne mogu biti izgovor za zlo koje činimo drugim ljudima, te da to ne mogu biti niti politička, ideološka, religijska niti bilo kakva druga ubjeđenja.

Naglašavaju da je taj antisemitski čin potresao i uznemirio cijelu jevrejsku zajednicu i hiljade građana koji su sa zgražanjem reagovali na taj posljednji obijesni ispad neobaviještenog sugrađanina u kojem su prepoznali antisemitizam na djelu.

“Jevrejska opština u Sarajevu poziva nadležna ministarstva obrazovanja, akademsku zajednicu, društveno-političke organizacije, nevladine organizacije i udruženja građana da u okviru svojih aktivnosti neumorno promoviraju borbu protiv antisemitizma, rasizma i drugih oblika ksenofobije. Jevrejska opština u Sarajevu je otvorena za sve konstruktivne prijedloge i spremna da u tom nastojanju pruži svoju stručnu pomoć”, saopćeno je iz te institucije.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.