Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavnik MMF-a u BiH

Jewell: BiH će dobiti kredit MMF-a, ukoliko implementira tražene reforme

mmf (1)

EU od svih zemalja traži da se uspostavi takav registar bankovnih računa fizičkih lica za cijelu zemlju..

Spremni smo nastaviti pregovore sa BiH u bilo kojem trenutku, ali smo jasno rekli da želimo vidjeti reforme u zamjenu za kredit i te reforme su od ključnog značaja, rekao je za BHRT Andrew Jewell rezidentni predstavnik MMF-a u BiH.

Gostujući u emisiji BHT1 uživo Andrew Jewell rezidentni predstavnik MMF-a u BiH podsjetio je da su predstavnici ove međunarodne institucije nekoliko sedmica pregovarali sa vlastima BiH, pregovori su počeli u oktobru , pa su nakon izbora, nastavljeni u decembru,da bi bili prekinuti 17. decembra. Navodi kako su imali problema i sa Federacijom BiH i sa Republikom Srpskom.

U Federaciji je problem predstavljao program kreditnih garancija, a ti programi su uspostavljeni i u F BiH i u RS, s ciljem da stimuliraju bank eda daju kredite preduzećima koja se suočavaju s problemima zbog pandemije.

“Program u FBiH nije dobro osmišljen, on je vrijedan milijardu i do januara je samo 2 posto od te milijarde sredstava povučeno, dakle 20 miliona. Smatramo da bi Razvojna banka FBiH trebala igrati manju ulogu u tom programu ,a stav FBiH je da je program dobar, a da im treba dati vremena”, kaže Jewell.

Dodaje kako je u Republici Srpskoj bilo više neriješenih pitanja, te da se jedno odnosilo na pitanje elektronskog potpisa, te da žele da vlasti usvoje Zakon o elektronskom potpisu na državnom nivou. Drugo pitanje odnosi se na usvajanje Zakona o električnoj energiji i prirodnom gasu na državnom nivou i treće se odnosi na registar bankovnih računa fizičkih lica koji bi trebao biti uspostavljen pri Centralnoj banci BiH.

Republika Srpska je imala problem sa svim ovim reformama. Oni smatraju da ove reforme zahtijevaju neprihvatljiv prenos nadležnosti sa sa entitetskog na državni nivo, kaže Jewell.

Stav MMF-a je da odredi koje su reforme najbolje za građane zemlje, te navodi kako MMF gleda da reforme ekonomski imaju smisla za ljude koji žive u toj zemlji.

“BiH želi da se pridruži EU -to su lideri ove zemlje istakli . Ako želite da se pridužite EU, moraćete jednom prenijeti nadležnosti na Brisel. Ova zemlja mora da se pomiri sa prenosom nadležnosti sa entitetskog na državni nivo i sa državnog na Brisel, kaže Jewell.

Jewell objašnjava kako je važan registar bankovnih računa fizičkih lica, jer Centralna banka ima već uspostavljen registar bankovnih računa firmi, te registar kredita koji obuhvaća i firme i fizička lica. EU od svih zemalja traži da se uspostavi takav registar bankovnih računa fizičkih lica za cijelu zemlju.

”EU traži od svih zemalja članica da uspostavi takav registar zbog borbe protiv pranja novca. Ali, postoje i ekonomski razlozi,jer ako imate registar računa, banka je stimulisana da vam daje kredite”, objašnjava i kaže da na taj način banka osigurava naplatu kredita.

Kada je riječ o nastavku pregovora sa BiH o kreditu MMF-a, Jewell kaže da je MMF od prestanka pregovora jasno dao do znanja vlastima BiH da žele da nastave pregovore.

“Sada je na vlastima da nam se obrate. Ponudili smo 750 miliona eura, to je puno novca, oni traže druge izvore finansiranja, mogli bi to biti Kinezi, ili drugi donatori. Ali, ne prema uvjetima koje mi imamo, jer dajemo velike kredite pod vrlo povoljnim uslovima. Ali za razliku od privatnih institucija, mi tražimo određene reforme i zato se nismo mogli dogovoriti oko ključnih reformi koje trebaju implementirati. Ako implementirate te reforme, daćemo vam novac.”, kaže Jewell.

Ponovio je još jednom da je MMF spreman nastaviti pregovore u bilo kojem trenutku.

U Intervjuu Jewell je govorio i o projekciji oporavka BiH, te utrošku sredstava od 330 miliona eura koje je MMF dostavio BiH u aprilu prošle godine kao hitnu pomioć bez uslovljavanja zbog pandemije.