Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NBA

Murray uspio ono što nije niko u historiji

Prvi je u NBA s osam pogođenih trica za ukupno 50 koševa

Košarkaši Denvera slavili su nad Clevelandom rezultatom 120:103, a zvijezda večeri bio je mladi Jamal Murray koji je upisao 50 poena.

Jamal Murray, sjajni bek Nuggetsa, u 23. godini uspio je što nije niko u historiji najjače lige. Postigao je 50 koševa bez ijednog pokušaja sa slobodnih bacanja uz šut iz igre 21/25, što je 84 posto uspješnosti, dok je trice gađao 8/10 ili 80 posto.

Tako je postavio nekoliko NBA rekorda. Postao je prvi igrač u historiji koji je postigao 50 poena bez da je imao slobodno bacanje. Nadalje, prvi je košarkaš koji je zabio toliko koševa uz šut od 80 posto iz igre, kao i što je prvi s 50 koševa na utakmici uz 80 posto preciznosti za tricu. Konačno, prvi je u NBA s osam pogođenih trica za ukupno 50 koševa.

Ili kako su to duhovito objavili Nuggetsi. “Spisak igrača koji su na jednoj utakmici u NBA historiji postigli 50 koševa uz osam trica i 80 posto ubačaja iz igre: Jamal Murray. To je to. To je spisak.”

Murray je naravno utakmicom života ušao i u historiju svog kluba, u kojem je pet godina. Ovo mu je bila treća utakmica u kojoj je postigao 50 koševa za Nuggetse, po čemu je rekorder Denvera. Ujedno je postao prvi igrač u historiji kluba koji je postigao 50 koševa uz 80 posto šuta iz igre. Osim njega, to je u ligi uspio još samo Kyrie Irving.