Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

paket ekonomske pomoći

Joe Biden pozdravio “istorijsku pobjedu” američkog naroda

Uprkos protivljenju republikanaca koji osuđuju ekstravagantnu i loše ciljanu potrošnju, demokrati, većina u Zastupničkom domu, odobrili su zakon sa 220 glasova za i 211 protiv

Američki predsjednik Joe Biden pozdravio je “istorijsku pobjedu” Amerikanaca nakon što je Kongres usvojio jedan od najvećih paketa ekonomske pomoći u američkoj povijesti vrijedan 1.9 miliona dolara.

Uprkos protivljenju republikanaca koji osuđuju ekstravagantnu i loše ciljanu potrošnju, demokrati, većina u Zastupničkom domu, odobrili su zakon sa 220 glasova za i 211 protiv, prenosi Hina.

Biden se zahvalio predsjednici doma Nancy Pelosi i ostalim zastupnicima na usvajanju zakona.

“Ovaj prijedlog zakona predstavlja istorijsku pobjedu američkog naroda. Sve što se nalazi u Američkom planu za spašavanje rješava stvarne potrebe – uključujući ulaganja za finansiranje našeg vakcinisanja. Više vakcina i više mjesta za vakcinisanje,” istaknuo je Biden koji bi zakon trebao potpisati u petak.

“Vakcinisanje je jedini način da pobijedimo pandemiju, vratimo ekonomiju na pravi put i da vratimo svoj život i svoje najmilije,” dodao je.

“Istorijski” plan između ostalog predviđa 400 milijardi dolara kako bi veći dio Amerikanaca primio 1400 dolara pomoći, 350 milijardi za pomoć saveznim i lokalnim vlastima, proširenje olakšica na djecu i veća izdvajanja za program cijepljenja. Tu je program pomoći u hrani te u stanovanju. Izdvojit će se i 130 milijardi dolara za škole kako bi se učenici mogli što prije vratiti u njih.

Demokratski čelnici u Kongresu pozdravili su jedan od “najvažnijih zakona” desetljeća kao ključan odgovor na pandemiju koja je u SAD-u ubila više od 528.000 stanovnika i obrisala milione radnih mjesta.

“Nalazimo se na odlučujućoj prekretnici u istoriji naše zemlje”, rekla je demokratska predsjednica Doma Nancy Pelosi.

“Ovo je istorijski  dan. To je početak kraja velike covid depresije“, dodao je demokratski zastupnik Jan Schakowsky.

Republikanci smatraju kako je paket preskup i pun rastrošnih progresivnih prioriteta. Smatraju i kako je najgora faza pandemije prošla i da je ekonomija već na putu oporavka.

“Ovo je jedan od najgorih zakona koje sam vidio. Klasičan primjer napuhane demokratske agende”, uzvratio je čelnik republikanske manjine Mitch McConnell.

“Ovo je dugačka lista ljevičarskih prioriteta koji prethode pandemiji i ne zadovoljavaju potrebe Amerikanaca”, dodao je republikanac Kevin McCarthy.

Prema Bijeloj kući, ovaj će zakon ove godine stvoriti više od sedam milijuna novih radnih mjesta i učiniti zdravstvenu zaštitu pristupačnijom, te spasiti brojne živote zahvaljujući pomoći za generalizirano cijepljenje. Trebao bi i prepoloviti dječje siromaštvo.