Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Još 127 žrtava genocida pronašlo smiraj u Potočarima

dzenaza potocari2

U Memorijalnom centru u Potočarima danas je klanjana kolektivna dženaza i obavljen ukop pronađenih i identificiranih posmrtnih ostataka još 127 žrtava genocida nad Bošnjacima počinjenog u julu 1995. godine na području Srebrenice.

Članovi porodica, prijatelji, komšije, preživjeli Srebreničani, predstavnici vlasti, međunarodne zajednice te brojni građani došli su danas u Potočare da bi odali počast žrtvama i poklonili se pred mnoštvom bijelih nišana, nijemih svjedoka stradanja nevinih žrtava, te na vječni počinak ispratili njih još 127, među kojima i 12 maloljetnika.

Najmlađi Avdija (Emin) Memić bio je četrnaestogodišnji dječak kada je ubijen, a najstarija žrtva koja je danas ukopana u Potočarima je Mustafa (Hajro) Hadžović, rođen 1918. godine.

Nakon više od 20 godina traganja i nadanja, porodice su na vječni počinak ispratile očeve i sinove, braću, rođake…Neki su, nažalost, ukopali nekompletne posmrtne ostatke svojih najmilijih, pa čak i samo nekoliko kostiju koje su do sada pronađene i identificirane.

Do sada je u Memorijalnom centru u Potočarima ukopano 6.377 žrtava, a nakon današnje kolektivne dženaze bit će ukupno 6.504 identificirane i ukopane žrtve, svjedoci stravičnog zločina.

Žrtve su iz različitih općina, a najviše ih je s područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića.

Najmlađa žrtva koja je do sada ukopana u Potočarima je novorođenče, djevojčica Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić rođena 1901. godine.

Još se traga za više od 1.000 žrtava genocida, čije porodice ni nakon više od 20 godina ne gube nadu da će biti otkrivena još neka grobnica koja krije kosti njihovih najmilijih i da će ih ipak pronaći i dostojanstveno ukopati.

Prva kolektivna dženaza u Memorijalnom centru u Potočarima obavljena je 2003. godine, kada je u tri faze ukopano gotovo hiljadu žrtava, tačnije 969. U martu te godine ukopano je 600 žrtava, u julu 282 i u septembru iste godine 87 žrtava.

Te 2003. godine ukopan je najveći broj žrtava. Nakon toga, svake godine 11. jula, na kolektivnoj dženazi budu ukopani posmrtni ostaci ekshumiranih i identificiranih žrtava genocida.

Jedna od najvećih dženaza bila je 11. jula 2010. godine, kada je ukopano 775 žrtava genocida u Srebrenici, a do sada je najmanji broj žrtava bio ukopan prošle godine kada je obavljen ukop 136 žrtava, dok je ove godine ukopano njih 127.

Sud Bosne i Hercegovine i Haški tribunal su za genocid i zločine počinjene u julu 1995. godine u Srebrenici osudili 38 osoba, na ukupno 637 godina zatvora i tri doživotne robije.